Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν αφορά πια αποκλειστικά τους ηλικιωμένους. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σημαντικά αυξηθεί σε άτομα κάτω των 50 ετών, επηρεάζοντας πλέον ένα στα τρία ενήλικα άτομα. Αυτός ο “σιωπηλός δολοφόνος” συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιακές προσβολές.
Αυξανόμενα κρούσματα υπέρτασης σε νεότερες ηλικίες
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανόδος των κρουσμάτων υπέρτασης σε άτομα κάτω των 40 ετών. Οι κυριότεροι παράγοντες πίσω από αυτή την ανησυχητική τάση περιλαμβάνουν:
- Καθιστική ζωή: Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση του βάρους, συμβάλλοντας έτσι και στην υπέρταση.
- Διατροφή χαμηλής ποιότητας: Η κατανάλωση τροφών που είναι πολύ επεξεργασμένες, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, βλάπτει την καρδιαγγειακή υγεία.
- Χρόνιο άγχος: Το άγχος αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, επηρεάζοντας την κατάσταση μακροπρόθεσμα.
- Παχυσαρκία: Όπως τονίζει ο καθηγητής Jacob George από το Πανεπιστήμιο του Dundee, η παχυσαρκία είναι η βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων υπέρτασης στους νέους. «Σε 20 χρόνια πειραμάτων, έχω παρατηρήσει ότι το ποσοστό των ατόμων με υπέρταση κάτω των 30 έχει διπλασιαστεί, κυρίως λόγω της παχυσαρκίας και είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας».
Τρεις φυσικές μέθοδοι μείωσης της υπέρτασης, σύμφωνα με ειδικό
Η διατροφολόγος Courtney Kassis μοιράζεται απλές συμβουλές για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο. «Ένας πελάτης μου κατάφερε να μειώσει την πίεσή του σε ένα μήνα μετά την πρώτη μας συνάντηση», αναφέρει η ειδικός σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα.
- Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη
- Καταναλώστε περισσότερες ολόκληρες τροφές
- Ελέγξτε την κατανάλωση αλατιού
Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή σχετίζονται άμεσα με την υπέρταση. Τροφές όπως αναψυκτικά, έτοιμα γεύματα και λευκό ψωμί συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Η British Heart Foundation προειδοποιεί ότι οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές (π.χ., ζαχαρούχα δημητριακά, μικροκυμάτων γεύματα, κατεψυγμένες πίτσες) είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση και σοβαρές επιπλοκές.
Καταναλώστε περισσότερες ολόκληρες τροφές
Η προσθήκη περισσότερων ολόκληρων τροφών στη διατροφή σας είναι κρίσιμη. Η Courtney προτείνει:
- Ποικιλία λαχανικών: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
- Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Παρέχουν βιταμίνες χωρίς ξαφνικές αυξήσεις σακχάρου.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Καλή πηγή καλίου και μαγνησίου, σημαντικών για την αρτηριακή πίεση.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συστήνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Επίσης, αμυλούχα τρόφιμα (όπως ζυμαρικά και ρύζι) θα πρέπει να καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της ημερήσιας διατροφής.
Προσοχή στο αλάτι
Η Courtney προτείνει να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο αλάτι με θαλασσινό, καθώς περιέχει μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης. Είναι, όμως, σημαντικό να το καταναλώνετε με μέτρο.
Η British Heart Foundation και η NHS τονίζουν ότι όλοι οι τύποι αλατιού, εφόσον καταναλώνονται υπερβολικά, μπορούν να αυξήσουν την πίεση. Οι ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6 γραμμάρια ημερησίως.
Αν υποπτεύεστε ότι έχετε υψηλή πίεση ή είστε σε κίνδυνο, οι ειδικοί προτείνουν να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν είστε άνω των 40 και δεν έχετε ελέγξει την πίεσή σας πρόσφατα.
@dietitianwithtwins 3 nutrition tips for high blood pressure that helped my client significantly improve his numbers within 4 weeks! #bloodsugarbalance #hypertension #heartdisease #inflammation #insulinresistance #inflammatoryfoods #nutrientdense #highfiber ♬ original sound – Courtney, MS, RD, LDN