Η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα 204 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό και την αρχή της ελληνικής επανάστασης, που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1821.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Λαμπρόπουλος, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, με τον βουλευτή Περικλή Μαντά να εκπροσωπεί τη Βουλή.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
- Μονή Βελανιδιάς: 14:00 – Τρισάγιο, αφή της φλόγας της Επανάστασης και έναρξη του Δρόμου Θυσίας.
- Καλαμάτα – Πλατεία 23ης Μαρτίου: 15:20 – Τερματισμός του Δρόμου Θυσίας. 15:25 – Άφιξη της φλόγας από τη Μονή Βελανιδιάς και της σημαίας της Επανάστασης. Αφή του βωμού και έπαρση της σημαίας της Επανάστασης. 15:35 – Άφιξη προσκεκλημένων. 15:40 – Δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. 16:00 – Τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων. Πανηγυρικός λόγος από τον Γεώργιο Ανδρειωμένο, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 από τον ταγματάρχη Πεζικού Χρήστο Κορομηλά. Κατάθεση στεφανιών, τηρήση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 16:20 – Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας. 17:00-17:30 – Παρέλαση μαθητών και οπλαρχηγών.
Τελετάρχης: Παναγιώτης Λύρας. Εκφωνητής της εκδήλωσης: Κώστας Τσερεντζούλιας. Υπεύθυνος μαθητικής παρέλασης: Ηλίας Γυφτέας. Περιγραφή αναπαράστασης: Δημήτρης Ηλιόπουλος. Μουσική επένδυση αναπαράστασης: Μιχάλης Τούμπουρος.
Στην αναπαράσταση συμμετέχουν: Οι τυμπανιστές της ομάδας Πέτρου Κούρτη “Artventure”, μέλη της γυναικείας χορωδίας “Μελίφωνο” καθώς και ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας.
Σύλλογοι: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής.
Συμμετοχή επίσης από: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Γυμναστικός Σύλλογος Ακρίτας 2016, Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος και άλλοι.
Η αρχή της Επανάστασης
Από τις αρχές Μαρτίου 1821, στις περιοχές της Μάνης επικρατούσε έντονος πολεμικός αναβρασμός, ο οποίος ενισχύθηκε λόγω της δράσης του Παπαφλέσσα, του Αναγνωσταρά και της άφιξης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Καρδαμύλη.
Στη μέση Μαρτίου, φτάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, κοντά στην Καλαμάτα, ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης. Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς αναλαμβάνουν τη μεταφορά του φορτίου μαζί με ένοπλους συνοδούς, προσποιούμενοι ότι πρόκειται για λάδι.
Ο Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, ο διοικητής της Καλαμάτας, ανησυχεί και καλεί τους προκρίτους της πόλης, οι οποίοι τον πείθουν ότι οι 150 Τούρκοι φρουροί δεν είναι αρκετοί. Στις 20 Μαρτίου, φτάνει στην Καλαμάτα μια ομάδα 150 Μανιατών υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη.
Με την άφιξή του, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβουλεύει τον Αρναούτογλου να ζητήσει πρόσθετες ενισχύσεις, καθώς πληροφορίες έχουν διαδοθεί περί επικείμενης εισβολής ληστών στην περιοχή.
Στις 22 Μαρτίου, οι καπεταναίοι που συγκεντρώθηκαν στις Κιτριές προχωρούν σε συντονισμένη επίθεση. Το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821, οι επαναστάτες εισβάλλουν στην Καλαμάτα και ο Αρναούτογλου παραδίδει την πόλη αμαχητί.
Μετά τη δοξολογία που ακολουθεί, οι οπλαρχηγοί αποφασίζουν τη δημιουργία της επαναστατικής επιτροπής, γνωστής ως Μεσσηνιακή Γερουσία. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης αναλαμβάνει τη ηγεσία ως «αρχιστράτηγος» και εκδίδεται η προκήρυξη «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», καλώντας τους χριστιανικούς λαούς να υποστηρίξουν τον αγώνα για απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.