Ο δισεκατομμυριούχος Πιέρ Εντουάρντ Στερίν έχει σαφείς στόχους για τη ζωή του: να επενδύσει την περιουσία του, να τη μοιραστεί και να αναμορφώσει την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, με τελικό του σκοπό την αγιοποίηση.
Ο 51χρονος Γάλλος φορολογικός φυγάς εστιάζει στην ανάπτυξη της επενδυτικής του εταιρείας Otium Capital, που στηρίζεται σε ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να πετύχει τους τρεις κοσμικούς του στόχους. Ως προς την πνευματική του επιδίωξη της αγιοποίησης, αυτή αναμένεται να επιτευχθεί μετά θάνατον.
Είναι ένα ακόμα μέλος μίας «ηχηρής» ομάδας δισεκατομμυριούχων που χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να αποκτήσουν πολιτική και κοινωνική επιρροή, σύμφωνα με το Bloomberg. Η προωθημένη δημοσιότητα του έργου του έρχεται σε αντίθεση με άλλους δισεκατομμυριούχους που προτιμούν να παραμένουν διακριτικοί σε θέματα πλούτου, πολιτικής και θρησκείας.
Στήριξη ακροδεξιών και κριτική στη «woke ελίτ»
Ο Στερίν, με καθαρή περιουσία περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, δωρίζει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φιλανθρωπίες, ενώ παράλληλα προκαλεί αντιδράσεις στην πατρίδα του με ένα βαθιά συντηρητικό σχέδιο υποστήριξης των γαλλικών δεξιών κομμάτων. Συχνά, στηρίζει ομάδες που ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα της ακροδεξιάς και επιτίθεται στη «woke ελίτ».
Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε podcast σχετικά με την ανατροφή του, τις επιχειρηματικές του προκλήσεις, την πίστη του και τον τελικό του στόχο να γίνει άγιος.
«Ο Πιέρ-Εντουάρ Στερίν απλώς εκφράζει ανοιχτά αυτό που πολλοί πλούσιοι έκαναν πάντα στη Γαλλία», δηλώνει ο Φρανσουά Ντουρβιέ, διευθύνων σύμβουλος της Otium.
Ο πατέρας πέντε παιδιών αναζητά πολιτική επιρροή από το Βέλγιο, όπου μετεγκαταστάθηκε μετά την εκλογή του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012, που εισήγαγε έναν βραχύβιο υπερ-φόρο για τους πλούσιους.
Η περιουσία του προήλθε κυρίως από την εταιρεία δωροεπιταγών Smartbox, την οποία μετέτρεψε από ένα μικρό franchise σε ηγέτη στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια.
Καθυστερημένη αποφοίτηση και 20 επιχειρηματικές αποτυχίες
Ως έφηβος, ο Στερίν χρειάστηκε πέντε χρόνια αντί για τρία για να αποφοίτήσει από το λύκειο, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις. Μετά την αποτυχία μίας επιχείρησης διανομής βιντεοπαιχνιδιών, επέστρεψε στους γονείς του σε ηλικία 29 ετών, αδυνατώντας να πληρώσει το ενοίκιο. Μετά από περίπου 20 αποτυχίες, χρησιμοποίησε 5.000 ευρώ από τους γονείς του το 2003 για να ξεκινήσει το franchise μιας εταιρείας δωροεπιταγών στο Βέλγιο.
Η Smartbox ξεκίνησε με προκλήσεις και ο Στερίν περνούσε μια νύχτα στη φυλακή λόγω έρευνας αν λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Κατάφερε να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια και η εταιρεία εξελίχθηκε σε επιτυχημένη επιχείρηση, θέτοντας τα θεμέλια της Otium. Η Hadrena, διαχειριστής κέντρων αναψυχής παγκοσμίως, έχει γίνει μία ακόμη σημαντική επιχειρηματική του δραστηριότητα, ενώ νέες πρωτοβουλίες, όπως η εφαρμογή γνωριμιών Felicity, είναι σε ανάπτυξη.
Το πολιτικό σχέδιο Pericles
Αφού εδραίωσε την επιχειρηματική του επιτυχία, ο Στερίν άρχισε να εστιάζει στην πολιτική του οργάνωση.
Ο πολιτικός του σχεδιασμός, γνωστός ως Pericles – ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται σε πατριωτισμό, αντίσταση, εθνική ταυτότητα, χριστιανισμό και κυριαρχία – περιγράφεται ως συντηρητική πλατφόρμα με ετήσιο προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ.
«Δεν είμαι πολιτικός και δεν θα γίνω ποτέ», έγραψε στην εφημερίδα Le Figaro πέρυσι.
Το Pericles στοχεύει να εκπαιδεύσει ηγεσίες που «μοιράζονται τις αξίες μου» και θα αντιμετωπίσουν το «οικονομικό χάος» του Μελανσόν, ενώ επιδιώκει να ενώσει τη Δεξιά αντί να υποστηρίξει ένα μόνο κόμμα και να αμφισβητήσει «αριστερές ιδέες» που θεωρεί υπεύθυνες για την κατάσταση των γαλλικών θεσμών.
Με επικεφαλής τον 32χρονο αποφοίτο Αρνό Ρερόλ, το Pericles υποστηρίζει περίπου 24 οργανώσεις, αρκετές από τις οποίες ενσωματώνουν ακροδεξιές ιδέες όπως ο αντι-ισλαμισμός και η αντίθεση στην «ακραία ακαδημαϊκή ελευθερία» στα πανεπιστήμια.
Χωρίς κληρονομιά για τα παιδιά του
Ατομικά, ο Στερίν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του όσο το δυνατόν γρηγορότερα για το καλό της γαλλικής κοινωνίας, αποφεύγοντας τον πειρασμό ενός πολυτελούς τρόπου ζωής. Δεν σκοπεύει να αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του, θεωρώντας ότι αυτό θα τα αποθαρρύνει από την σκληρή εργασία.
«Πολλοί δεν ρωτούν για το μέλλον»
Η θρησκεία, όπως λέει ο Στερίν, έχει προσδώσει νόημα στην καθημερινότητά του και στους επαγγελματικούς του στόχους. «Επιθυμώ να γίνω άγιος στο τέλος της ζωής μου, και αυτή η φιλοδοξία με οδηγεί κάθε πρωί», δήλωσε στον podcaster Matthieu Stefani. «Πολλοί άνθρωποι δεν αναρωτιούνται για το τι θα έρθει μετά. Ζούμε στο παρόν, καταναλώνουμε περισσότερα».
naftemporiki.gr