© Η παράνομη χρήση ή ιδιοποίηση αυτού του περιεχομένου απαγορεύεται από τον νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με αυστηρές αστικές και ποινικές ποινές για τους παραβάτες.
Σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας προβλέπονται από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με 11 διαφορετικές παρεμβάσεις που θα μεταβάλουν ριζικά τη διαχείριση του χρόνου εργασίας, τα ωράρια και τις υπερωρίες.
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν τον χρόνο εργασίας, με τη δυνατότητα εβδομαδιαίων ρυθμίσεων, καθώς και την επέκταση του ωραρίου έως 13 ώρες ανά εργοδότη, τις υπερωρίες σε περιπτώσεις εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και τη διαδικασία προσλήψεων και απολύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ψηφιακής Κάρτας.
Μέρος του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις σχετικά με την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, με νέους τρόπους επίσημης καταγραφής εργατικών ατυχημάτων, αναμένοντας να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου.
Η Υπουργός Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους Κοινωνικούς Εταίρους για τη διαμόρφωση γενικής συναίνεσης στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, αρχίζοντας με τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ, και προγραμματίζοντας επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.
Οι κύριες παρεμβάσεις του εργασιακού νομοσχεδίου αναμένεται να περιλαμβάνουν:
1) Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Εισάγεται το δικαίωμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
2) Ωράριο: Οι εργοδότες θα μπορούν να προσφέρουν ωράριο έως 13 ώρες ημερησίως, ισχύει η διάταξη για 11 ώρες ανάπαυσης καθημερινά, ενώ οι υπερωρίες θα καταγράφονται και κατά την 13η ώρα.
3) Εκ περιτροπής εργασία – υπερωρίες: Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εκ περιτροπής θα μπορούν να κάνουν υπερωρίες σύμφωνα με τις ανάγκες της εργασίας τους.
4) Προσλήψεις: Η διαδικασία προσλήψεων θα απλοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, διευκολύνοντας τη διαδικασία για κλάδους όπως η εστίαση.
5) Απολύσεις: Το fast track μοντέλο προσλήψεων θα επεκταθεί και στις απολύσεις, με δικαίωμα του εργαζομένου να αποδέχεται άμεσα τη λήξη της σύμβασης.
6) Ελαστικότητα: Ενισχύεται η διαδικασία δοκιμαστικής περιόδου και κατά παραγγελία απασχόλησης, ενώ γίνονται βελτιώσεις στη λειτουργία του συστήματος Εργάνη ΙΙ.
7) Ψηφιακή Κάρτα: Θα επιτρέπεται ευέλικτη προσέλευση στους χώρους εργασίας με απόκλιση έως 120 λεπτά, με συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου.
8) Ψηφιακός φάκελος: Δημιουργείται Ψηφιακός Φάκελος Εργαζομένου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και δικαιολογητικών.
9) Καταργήσεις Εντύπων: Θα καταργηθούν σειρά εντύπων, όπως το Βιβλίο Αδειών και ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού, καθώς θα εξαλειφθεί η έντυπη τήρηση στοιχείων.
10) Άδεια: Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι κανονικές άδειες θα μπορούν να κατατμούνται σε περισσότερα από δύο μέρη.
11) Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με την ονομασία ΗΡΙΔΑΝΟΣ.
Πάντως, η ΓΣΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές που προτείνονται, επισημαίνοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν πρέπει να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε εξέλιξη, και αναμένει τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου.