Here’s a rewritten version of the content:
Ελέγχετε το κινητό σας μόλις ξυπνάτε; Μια ειδικός που συμμετείχε στο podcast της Oprah Winfrey εξήγησε πώς αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και την ψυχική σας ευημερία. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρήσετε το smartphone σας μακριά από το υπνοδωμάτιο.
Ο ειδικός προειδοποιεί: Μην κρατάτε το κινητό στο υπνοδωμάτιο
Η Mel Robbins, συγγραφέας και ειδικός στη συμπεριφορά, αναλύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία του κινητού στο υπνοδωμάτιο. Στην εμφάνισή της στο “The Oprah Podcast”, τόνισε: «Ποτέ μην έχετε το τηλέφωνό σας μαζί σας κατά τη διάρκεια του ύπνου». Αντί αυτού, προτείνει να το τοποθετείτε σε άλλο δωμάτιο, όπως το μπάνιο. «Δεν πρόκειται να αναφέρω όλες τις μελέτες που συνδέουν το κινητό με τον διαταραγμένο ύπνο. Επικεντρώνομαι σε κάτι πιο ουσιαστικό, που συμβαίνει όταν ξυπνάτε».
Η ειδικός ανέφερε τις ψυχικές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας, εξηγώντας: «Ααφού ξυπνήσετε, πιάνετε το τηλέφωνο. Μόλις συνδεθείτε, επιτρέπετε στις παγκόσμιες ειδήσεις και στα social media να εισέλθουν στην κρεβατοκάμαρά σας. Ελέγχετε emails και μηνύματα, αναρωτιώμενοι γιατί αισθάνεστε κουρασμένοι και αγχωμένοι, χωρίς καν να έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι. Έτσι, η ψυχική σας κατάσταση γίνεται δεύτερη προτεραιότητα».
Οι συνέπειες του πρωινού ελέγχου του κινητού
Είναι το πρώτο σας βήμα κάθε πρωί να αρπάξετε το κινητό σας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η φαινομενικά αθώα πρακτική μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα άγχους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι η αλληλεπίδραση της τεχνολογίας με τις βαθύτερες ψυχολογικές εμπειρίες μας.
Η Mel εξηγεί ότι το άγχος συχνά είναι μεγαλύτερο το πρωί. Εάν έχετε περάσει τραυματικές εμπειρίες, ο εγκέφαλός σας μπορεί να έχει αποθηκευμένες μνήμες που ενεργοποιούνται με το άνοιγμα του κινητού. Όταν αρχίζετε τη μέρα σας με την πίεση των ενημερώσεων, ενδέχεται να προκαλέσετε αύξηση του άγχους σας.
Όταν ξεκινάτε τα πρωινά σας ελέγχοντας το τηλέφωνο, αυτό εγκλωβίζει τον εγκέφαλό σας σε κατάσταση υπερφόρτωσης πληροφορίας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) από νωρίς, κάνοντάς σας να νιώθετε κουρασμένοι και πιεσμένοι προτού καν σηκωθείτε. Έτσι, το ατελείωτο σκρολάρισμα δημιουργεί έναν κύκλο άγνοιας και ανησυχίας.