Μια νευρολόγος προειδοποιεί ότι το πρώιμο ξύπνημα δεν είναι πανάκεια για την υγεία και την παραγωγικότητα. Ο ειδικός εξηγεί ότι ο χρονότυπος και η ποιότητα του ύπνου έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι.
Γιατί το ξύπνημα στις 5 π.μ. δεν είναι ιδανικό για όλους
Η τάση να ξυπνάς νωρίς, ειδικά ως μέρος του “κλαμπ των 5 π.μ.”, έχει γίνει δημοφιλής στον τομέα της ευεξίας. Ωστόσο, η νευρολόγος φωτίζει γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.
Δεν υπάρχει ένα “μαγικό” μυστικό για την υγεία που να ταιριάζει σε όλους. Οι διαφορετικές ρουτίνες, οι εργάσιμες ώρες και οι προσωπικές προτιμήσεις καθορίζουν πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας. Ενώ κάποιοι άνθρωποι κερδίζουν από το να ξυπνούν νωρίς για εργασία ή άσκηση, άλλοι είναι πιο παραγωγικοί αργά μέσα στην ημέρα, δίνοντας προτεραιότητα στη διατήρηση περισσότερου ύπνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί διάσημοι δημιουργικοί και στοχαστές, όπως η Lady Gaga, ο Bob Dylan και ο Winston Churchill, θεωρούνταν “νυχτερινοί τύποι”. Αντίθετα, οι Tim Cook, Michelle Obama και Kim Kardashian ανήκουν στο “κλαμπ των 5 π.μ.”.
Η επιστήμη δείχνει ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρονότυπού μας –δηλαδή, τις προτιμήσεις μας για τον ύπνο και την εγρήγορση. Αυτό σημαίνει ότι το να επιβάλλουμε ένα αυστηρό πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό για όσους είναι φυσικά προγραμματισμένοι να ξυπνούν αργότερα.
Ύπνος και παραγωγικότητα: Είναι απαραίτητο να ξυπνάτε νωρίς;
Ο νευρολόγος Dr. Baibing Chen (γνωστός ως Dr. Bing) καταρρίπτει τον μύθο: «Πρέπει να ξυπνάτε νωρίς για να αποδώσετε καλύτερα;» Η απάντησή του είναι σαφής: «Η ιδέα ότι το πρωινό ξύπνημα θα σας κάνει πιο παραγωγικούς είναι μύθος».
Ο Dr. Chen εξηγεί ότι η ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική από την ώρα ξυπνήματος. Αναφέρεται στον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι του εγκεφάλου που ρυθμίζει πότε αισθανόμαστε ξύπνιοι και κουρασμένοι. Αυτός ο ρυθμός είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικός. Ορισμένοι είναι φυσικά πρωινοί τύποι, ενώ άλλοι νυχτερινοί.
Εάν είστε πιο ενεργοί το βράδυ, το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να ξυπνήσει νωρίς μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, ο γιατρός επισημαίνει ότι το να ξυπνάτε νωρίς ενδέχεται να σας στερεί σημαντικά πλεονεκτήματα του ύπνου – ιδίως όταν ο εγκέφαλος περνά από τον “βαθύ ύπνο REM”, που είναι κρίσιμος για τη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική ρύθμιση και την επεξεργασία μνήμης. «Εάν είστε νυχτερινός τύπος, το να ξυπνάτε πολύ νωρίς μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγικό», υπογραμμίζει.
Προσαρμόστε τον ύπνο σας στις προσωπικές σας ανάγκες
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συνιστά στους υγιείς ενήλικες γενικά 7 έως 9 ώρες ύπνου ανά βράδυ. Ωστόσο, οι ατομικές ανάγκες στον ύπνο ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία και οι προσωπικές καταστάσεις.
Ο Dr. Bing τονίζει ότι η ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Αναφέρει παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων όπως ο Αϊνστάιν, οι οποίοι δεν ακολουθούσαν αυστηρά προγράμματα πρωινού ξυπνήματος. Αυτό δείχνει ότι η απόδοση δεν εξαρτάται τόσο από την ώρα που ξυπνά κανείς, αλλά από την ποιότητα του ύπνου και την οργάνωση της ημέρας.
Σύμφωνα με τον Dr. Bing, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ανάγκες ύπνου είναι προσωπικές. Αντί να προσπαθούμε να μιμηθούμε τις ρουτίνες άλλων, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στη βελτιστοποίηση του δικού μας ύπνου, δομώντας τη μέρα γύρω από τις ώρες μέγιστης πνευματικής απόδοσης και τη διατήρηση μιας συνεπούς ρουτίνας ύπνου.