Η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς απέριψε την ενοποίηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας στη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, «αποκλειστικές συνεργασίες».
Η Κεντρική Επιτροπή διαιρέθηκε, καθώς υπήρξαν προτάσεις για μια πιθανή συγχώνευση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τη διατήρηση αυτόνομης πορείας, με παράλληλη πρόσκληση σε όλους τους αριστερούς φορείς και κοινωνικές προσωπικότητες για διάλογο.
Η τελική απόφαση φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είναι σταθερά αντίθετος σε μια προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι βουλευτές υποστηρίζουν κυρίως τη συγχώνευση, τα ηγετικά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής προκρίνουν μια διακριτή πορεία. Υπάρχει ακόμη απογοήτευση για τον τρόπο που έγινε η διάσπαση τον Νοέμβριο του 2023, μετά την εκλογή Κασσελάκη. Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι η τελευταία διάσπαση και η ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας τους δικαίωσαν, προσθέτοντας ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει αυτοκριτική για εκείνη την περίοδο.
Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία συνεργασίας. Ο Παύλος Πολάκης υποστηρίζει ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει μόνος του, αντιθέτως, ο Σωκράτης Φάμελλος επαναλαμβάνει την πρόταση για προγραμματική συνεργασία με στόχο τη δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτει το ερώτημα πώς ερμηνεύουν τα δύο κόμματα τις πρωτοβουλίες για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, την οποία διαρκώς αρνείται το ΠΑΣΟΚ. Εν ολίγοις, παρά την κριτική που δέχονται τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς από τους πολίτες και την καταγραφή χαμηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, προκύπτει δυσκολία στην εύρεση κοινού βηματισμού και στη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς, «το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την πορεία της Νέας Αριστεράς εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Έχει καθοριστεί η διεξαγωγή προγραμματικού συνεδρίου της Νέας Αριστεράς στα τέλη Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Αριστερά ξεκινά μια εκστρατεία με τίτλο “η Αριστερά που ακούει”».
Όπως ενημερώνουν οι ίδιες πηγές, «έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δράσης και διαλόγου, εντός και εκτός της Βουλής, με πρόσκληση σε όλα τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα, προσωπικότητες, κινήματα και φορείς. Στη συζήτηση θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας: η πολεμική οικονομία, το κοινωνικό κράτος, οι θεσμοί και τα δικαιώματα, καθώς και η κλιματική μετάβαση. Επαναβεβαιώνεται η απόφαση του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς για τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου, ως την κύρια απάντηση στο αίτημα της κοινωνίας για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει άμεσες και ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, με προσοχή απέναντι σε βιαστικές κινήσεις και αποκλειστικές συνεργασίες. Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς απορρίπτει σενάρια για συγχώνευση κοινοβουλευτικών ομάδων και τονίζει την ανάγκη επίσπευσης προγραμματικού διαλόγου, ώστε να δοθεί μια πειστική απάντηση στο καθεστώς Μητσοτάκη».