Οι ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία αποκλείουν την πιθανότητα άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμφωνώντας αντίθετα στην ανάγκη για ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα.
Η διάσκεψη, που διήρκεσε τρεις ώρες, είχε ως στόχο τη δημιουργία εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο πλαίσιο πιθανών μελλοντικών ειρηνευτικών συμφωνιών.
«Η Ρωσία δεν επιθυμεί καμία μορφή ειρήνης», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, προειδοποιώντας ότι η άρση των κυρώσεων αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική για τη διπλωματία.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν ομόφωνα να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο και τις στρατιωτικές δυνάμεις του, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία και στον σκιώδη στόλο των τάνκερ που βοηθούν τη Μόσχα στην εξαγωγή πετρελαίου, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε από το Παρίσι ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτή τη στιγμή θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος». «Δεν έχει νόημα να τερματίσουμε τις κυρώσεις πριν επιτευχθεί η ειρήνη. Δυστυχώς, έχουμε έναν μακρύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε ο Σολτς.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε επίσης ότι τώρα δεν είναι η στιγμή για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας, «Είναι απολύτως σαφές ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παίζει παιχνίδια, και πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με αυτό».
«Αυτό σημαίνει πρώτον, μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία για να διασφαλιστεί ότι βρίσκεται στη δυνατή θέση. Δεύτερον, απόλυτη σαφήνεια ότι τώρα δεν είναι η ώρα για άρση των κυρώσεων. Αντιθέτως, χρειάζεται να επιμείνουμε», πρόσθεσε ο Κιρ Στάρμερ.
Πρόσθεσε ότι στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού συζητήθηκαν στρατιωτικά και επιχειρησιακά σχέδια του λεγόμενου «Συνασπισμού των προθύμων». «Εξετάσαμε οδούς για την αποκατάσταση της ειρήνης, τη κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων και επιχειρησιακά σχέδια, είτε αεροπορικά, είτε χερσαία, είτε θαλάσσια. Σας υποστηρίζουμε πλήρως, όσο χρειαστεί», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας.