Η Μαρία Καρυστιανού προχώρησε τη Δευτέρα (07/04) σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη.
«Ό,τι αποκλίνει από το κυβερνητικό αφήγημα ανακαλείται»
Η κ. Καρυστιανού αναφέρει λεπτομερώς:
«Ό,τι αποκλίνει από το κυβερνητικό αφήγημα ανακαλείται!
Ακόμη και το Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για το οποίο έχει αναφερθεί ότι κόστισε το αστρονομικό ποσό των 4.500.000 € !
Επιπλέον, κυκλοφορούν φήμες ότι δαπανήθηκαν και 1.500.000 € για τη διαχείριση της κυβερνητικής επικοινωνίας, με στόχο τη μείωση της δυσαρέσκειας σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Ισχύει άραγε; Οι αρμόδιοι οφείλουν να απαντήσουν για τη διαχείριση αυτών των εκατομμυρίων, τα οποία ανήκουν στον ελληνικό λαό.
Σήμερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Αδειλίνη, διορισμένη από την τωρινή Κυβέρνηση, ανακοίνωσε:
(α) Μετά την τραγική υπόθεση στα Τέμπη, είπε στους καταρρακωμένους συγγενείς ότι «αυτά συμβαίνουν» και τους παρέπεμψε στην εκκλησία για παρηγοριά.
(β) Εξακολούθησε να σιωπά απέναντι σε όλες τις δημόσιες καταγγελίες για τον μοναδικό Ανακριτή που είχε οριστεί για τη δικογραφία των Τεμπών, ειδικά μετά την ανάληψη της δικογραφίας από την Ανακρίτρια κα. Σούρλα.
(γ) Πρόσφατα, στις 18 Μαρτίου, αφαίρεσε από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κα. Αποστολάκη, την εποπτεία της ανάκρισης της δικογραφίας των Τεμπών, και μάλιστα την επόμενη ημέρα μετά την υποβολή αιτήματός μας για την άσκηση εποπτείας στον Ανακριτή κ. Μπακαίμη.
Προχώρησε σήμερα σε νέα παρέμβαση σχετικά με την δικογραφία των Τεμπών, διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση για αθέμιτη επιρροή σχετικά με μη βολικές παραγράφους του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που συνδέουν την έκρηξη με χημικές ουσίες και αποκλείουν την πρόκλησή της από έλαια σιλικόνης, όπως επιβεβαίωσε και το πείραμα Καρώνη στο πλαίσιο της ανάκρισης στα τέλη του 2024.
Τι αναφέρει όμως το άρθρο 167Α του Ποινικού Κώδικα που χρησιμοποίησε η κα. Αδειλίνη;
Όποιος προσπαθεί με αθέμιτη επιρροή, πίεση ή απειλή να επιβάλλει σε δικαστικό λειτουργό, διαιτητή ή ένορκο την εκτέλεση καθήκοντος ή την παράλειψη νόμιμης πράξης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
Πότε ένα πόρισμα ενός Εθνικού Οργανισμού, που έχει διοριστεί από το Κράτος, μπορεί να θεωρηθεί «αθέμιτη επιρροή» ή «πίεση» σε δικαστικό λειτουργό; Ακόμα και μη νομικός καταλαβαίνει ότι ένα πόρισμα είναι, όπως λέει η λέξη, και δεν μπορεί να αποτελεί αθέμιτη επιρροή. Ακόμα και οι πραγματογνωμοσύνες εκτιμώνται ελεύθερα από τους δικαστές, πώς μπορεί λοιπόν ένα πόρισμα που εκτιμάται ελεύθερα να θεωρηθεί αθέμιτη επιρροή; Μήπως αυτή είναι η μόνη επιρροή – δηλαδή η εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που προκαλεί φόβο σε όσους τολμούν να εκφράσουν διαφορετική γνώμη;
Πώς η Εισαγγελέας του ΑΠ παίρνει θέση σε μια έρευνα που είναι ακόμα σε εξέλιξη και προκαταβαίνει την αλήθεια που δεν είναι δεδομένη;
Πώς μπορεί να αντέξει το ήδη αποδυναμωμένο Κράτος Δικαίου χώρας μας μια τέτοια παρέμβαση για προκαταρκτική εξέταση;
Πώς θα αντέξει η Δικαιοσύνη και η Νομική Επιστήμη, καθώς και όσοι τις υπηρετούν με εντιμότητα;
Και κυρίως, πώς θα αντέξουμε εμείς οι ανυπεράσπιστοι πολίτες που αντιμετωπίζουμε τη κυβερνητική αυθαιρεσία και τα υποστηρίγματα της;
Μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι, μια γροθιά! Δεν λυγίζουμε! Δεν φοβόμαστε! Δεν υποκύπτουμε..!».
Δείτε την ανάρτηση: