Sure! Here’s a rewritten version of the content:
Η ταινία «Απόδραση από το Αλκατράζ» του 1979 αναδεικνύει τον μύθο που έχει γοητεύσει την γενιά του Τραμπ: ότι η φυλακή «The Rock» (Ο Βράχος) υπήρξε η πιο τρομακτική βιομηχανία εγκλεισμού στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την αναστήλωση των ερειπωμένων κτιρίων στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο τη στιγμή που το PBS διέκοπτε την προβολή της ταινίας με τον Κλιντ Ιστγουντ.
Όπως επισημαίνει με ειρωνεία ο αρθρογράφος της Washington Post, David Von Drehle, είναι πιο πιθανό ότι ο πρόεδρος, ντυμένος στις πυτζάμες του στο Mar-a-Lago, χρησιμοποίησε το τηλεχειριστήριο του κατά τη διάρκεια κάποιας πολιτικής του σκέψης. «Στο παρελθόν, όταν ήμασταν πιο σοβαρή χώρα, δεν διστάζαμε να φυλακίζουμε τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες, απομακρύνοντάς τους από εκείνους που θα μπορούσαν να βλάψουν», δήλωσε.
Οπωσδήποτε, η εντολή του Τραμπ «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ALCATRAZ!» αποδεικνύει την εσφαλμένη αντίληψή του ότι η φαντασία του Χόλιγουντ σχετίζεται άμεσα με την αμερικανική ιστορία.
Ένα ακριβό παιχνίδι δημοσίων σχέσεων
Από την αρχή, η φυλακή του Σαν Φρανσίσκο, που εγκαινιάστηκε το 1934, ήταν ένα ακριβό παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και μια δήλωση της σκληρότητας των ομοσπονδιακών αρχών, αναφέρει ο Von Drehle.
Η ποτοαπαγόρευση είχε ενισχύσει την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος στη δεκαετία του 1920. Παράλληλα, η διάδοση των αυτοκινήτων είχε διευρύνει τα όρια των εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Η ανάγκη για μια ομοσπονδιακή φυλακή που να πληροί τις προδιαγραφές ήταν επιτακτική, και το Αλκατράζ ήταν έτοιμο για τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα απομακρυσμένο φυλάκιο σε ένα βραχώδες νησί, περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα με θυελλώδη κύματα.
Σε αντίθεση με άλλες φυλακές, αυτή βρισκόταν πλήρως ορατή από μια πολυσύχναστη πόλη γεμάτη δημοσιογράφους.
Διάσημοι κρατούμενοι
Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους ήταν ο μαφιόζος Αλ Καπόνε, που αντιμετώπιζε την ασθένεια της σύφιλης, και ο Καναδοαμερικανός εγκληματίας Άλβιν Κάρπις, γνωστός ως ηγέτης της συμμορίας Μπάρκερ-Κάρπις, ο τελευταίος που χαρακτηρίστηκε «Δημόσιος Κίνδυνος Νο 1».
Ο διευθυντής του FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, είχε οργανώσει τη σύλληψη του Κάρπις για να βελτιώσει την εικόνα του, μετατρέποντας τον από ένα γραφειακό στέλεχος σε έναν από τους πιο σφοδρούς πράκτορες του FBI.

Η πραγματικότητα: Θεωρούνταν προτιμητέα λόγω των μονών κελιών
Ωστόσο, το Αλκατράζ ήταν, πέρα από τους διάσημους κρατούμενους, μια τυπική φυλακή, όχι πιο τρομακτική από άλλες. Κάποιοι κρατούμενοι την προτιμούσαν επειδή προσέφερε μονόκλινα κελιά. Στον βίαιο εγκληματία Ρόμπερτ Στράουντ, γνωστό ως «The Birdman of Alcatraz», είχε επιτραπεί να έχει κατοικίδια.
Κόστη σε υπέρογκο επίπεδο
Ωστόσο, η λειτουργία του Αλκατράζ ήταν εξαιρετικά δαπανηρή. Οι σκληρές συνθήκες με ανέμους, κύματα και αλάτι είχαν αρνητική επίδραση στα κτίρια και τον εξοπλισμό. Με το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης και την ανάπτυξη της περιοχής του Κόλπου, τα κόστη για το προσωπικό αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σχεδόν όλα τα απαραίτητα για τους κρατούμενους και τους φύλακες έπρεπε να μεταφέρονται με βάρκες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν ενός εκατομμυρίου γαλονιών νερού την εβδομάδα, τόνων τροφίμων και καυσίμων για γεννήτριες.
Μια απόφαση 25 χρόνια αργότερα
Μόλις 25 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Αλκατράζ, οι ομοσπονδιακές αρχές άρχισαν να σχεδιάζουν το κλείσιμο της φυλακής. Μια μελέτη ανέδειξε ότι οι κρατούμενοι ήταν εξίσου ασφαλείς σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην Ατλάντα, με το ένα τρίτο του κόστους.
Το Γραφείο Φυλακών ξεκίνησε την κατασκευή μιας νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας στην αγροτική περιοχή του Ιλινόις και, όταν ολοκληρώθηκε το 1963, το Αλκατράζ αποσύρθηκε στην ιστορία, όπου και έγινε αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης.
Μια πιο τρομακτική εναλλακτική
Ο Τραμπ μπορεί να είναι ήσυχος γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση ήδη διαθέτει μια φυλακή πολύ πιο ασφαλή και απομακρυσμένη από το Αλκατράζ: τη φυλακή «υπερ-υψίστης ασφαλείας» κοντά στη Φλοράνς του Κολοράντο.
Εκεί, στις απομακρυσμένες High Plains, οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες -όπως ο βομβιστής της Οκλαχόμα Σίτι Τίμοθι ΜακΒέι, ο Μεξικανός ναρκέμπορος Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν και το μέλος της Αλ Κάιντα Ραμζί Γιουσέφ- κρατούνται «μακριά από οποιονδήποτε θα μπορούσαν να βλάψουν», όπως ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε περισσότερα από 30 χρόνια, κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδράσει.
naftemporiki.gr