Η εκδήλωση “Η Δημοσιογραφία στο Απόσπασμα”, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστίασε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία στην ΕΕ και την Ελλάδα, καθώς και στην ανάγκη για προστασία της ελευθερίας του Τύπου ως θεμέλιο της δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν νυν και πρώην Ευρωβουλευτές καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.
Οι προσωπικές μαρτυρίες και αναλύσεις των συμμετεχόντων παρουσίασαν μια δυσοίωνη εικόνα και ανέδειξαν τις αναγκαίες αλλαγές για την ενίσχυση της ασφάλειας και του έργου των δημοσιογράφων.
Ο Κώστας Αρβανίτης, Αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Αριστεράς (The Left) και οργανωτής της εκδήλωσης, τίμησε τους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς και εκείνους που έχουν φυλακιστεί, τραυματιστεί και απαχθεί λόγω της δράσης τους.
«Η βία κατά των δημοσιογράφων δεν είναι τυχαία, αλλά εργαλείο εκφοβισμού, για να σιωπήσουν όσοι τολμούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο “εκλεπτυσμένες” μορφές καταστολής: εξάρτηση από κρατικές διαφημίσεις, ολιγοπώλια, καταχρηστικές αγωγές και ψηφιακός εκφοβισμός», ανέφερε.
Η Στάθα Καραϊβάζ Αλεξανδροπούλου, χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, μίλησε για τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι έρευνες για τη σύλληψη των υπευθύνων θα συνεχιστούν, και ζήτησε από την πολιτεία ουσιαστική στήριξη για τις οικογένειες των δολοφονημένων δημοσιογράφων.
«Συστηματική εξόντωση των δημοσιογράφων στη Γάζα»
Ο Yousef Habash από το Συνδικάτο των Παλαιστινίων Δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να φιμώσει την αλήθεια» μέσω επιθέσεων που καταστρέφουν γραφεία ΜΜΕ και περιορίζουν την πρόσβαση των ξένων ΜΜΕ. Κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις και την ΕΕ να λάβουν μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Παρέμβαση από την Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, αναφέρθηκε σε «οργανωμένη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρων» κατά των συγγενών των θυμάτων και δημοσιογράφων. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε κράτος δικαίου. Όποιος τολμήσει να μιλήσει για την αλήθεια αντιμετωπίζει επιθέσεις», δήλωσε, και παρουσίασε σχετικό βίντεο με δηλώσεις και αναρτήσεις.
Η Tina Urso, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα για τη Μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, τόνισε ότι οι τραγωδίες αυτές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου βίας και εκφοβισμού. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να ερευνούν τα εγκλήματα και να εφαρμόζουν μηχανισμούς προειδοποίησης για την προστασία των δημοσιογράφων.
Ο πρώην Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και παγκοσμίως έχει επιδεινωθεί. Η πρώην Ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ εξέφρασε αισιοδοξία, δηλώνοντας ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία είναι ισχυρότερη από όσο νομίζουμε» και ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη να δράσουν.
Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία της δημοσιογράφου των New York Times Ματίνας Στεβή κατά της Κομισιόν, επισημαίνοντας τις υποκρισίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Έθεσε το ερώτημα γιατί η Πρόεδρος της Κομισιόν μένει σιωπηλή γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.