Μια «παράξενη» χειραψία μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στην Τίρανα έγινε viral, με αρκετούς να μιλούν για «ασυνήθιστη αντιπαράθεση» και «κίνηση κυριαρχίας» εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, στέλνοντας ταυτόχρονα «ισχυρό μήνυμα» μέσω της γλώσσας του σώματος.
Στο βίντεο, ο Μακρόν τείνει το χέρι του για μια χειραψία, χτυπώντας φιλικά τα χέρια του Ερντογάν. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, αντί να αφήσει το χέρι του Γάλλου ηγέτη, αρπάζει ξαφνικά το δάχτυλό του και το κρατά, ενώ φαίνεται να κοιτά σε άλλη κατεύθυνση.
Καθώς οι δευτερόλεπτα περνούν, ο Μακρόν φαίνεται αμήχανος, προσπαθώντας να ελευθερώσει το χέρι του, πριν ο Ερντογάν το αφήσει και οι δύο ηγέτες γελάσουν.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν παρέμεινε καθιστός, ενώ ο Μακρόν ήταν όρθιος. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αναρωτήθηκαν αν αυτή η θέση ήταν μια διακριτική επίδειξη εξουσίας από τον Ερντογάν, ανταγωνιζόμενος την προσπάθεια του Μακρόν να επιβάλει τη δική του κυριαρχία μέσω της γλώσσας του σώματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εντοπίστηκε να κρατά το δάχτυλο του Γάλλου προεδρου Μακρόν σφιχτά.
Το περιστατικό συνέβη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Αλβανία χθες.
Η τουρκική δημοσιογραφία ισχυρίζεται ότι ο Μακρόν προσπαθούσε να … pic.twitter.com/nqo6eqXvCX
— Collin Rugg (@CollinRugg) May 17, 2025
Ποιος προσπαθούσε να κυριαρχήσει σε ποιον
«Ο Μακρόν προσπάθησε να εδραιώσει την υπεροχή του ψυχολογικά, βάζοντας το χέρι του στον ώμο του προεδρου Ερντογάν, αλλά ο Ερντογάν δεν το ανέχεται. Κράτησε σφιχτά το δάχτυλό του και δεν το άφησε», ανέφερε η τουρκική Sabah.
Το ρωσικό Μέσο ενημέρωσης PT χαρακτήρισε την κίνηση «παίγνιο εξουσίας», σημειώνοντας: «Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν ευχαριστημένος με την κίνηση του Μακρόν. Δεν σήκωσε καν το σώμα του από τη θέση του κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Αλβανία. Το χαμόγελό του στο τέλος τα λέει όλα».
Διπλωματικές τριβές Γαλλίας-Τουρκίας
Το περιστατικό συμβαίνει εν μέσω διπλωματικών τριβών μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας σχετικά με διάφορα γεωπολιτικά θέματα, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η αντίδραση στους ρωσικούς πολέμους στην Ουκρανία.
Ενώ ο Μακρόν εμφανίζεται ως ηγετική φωνή κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη, ο Ερντογάν διατηρεί μια πιο διφορούμενη στάση, προσπαθώντας να μεσολαβήσει για μια ειρηνική λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών.
Η Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν βρίσκεται στη λίστα των μη φιλικών χωρών της Ρωσίας.
naftemporiki.gr