Καίρια μέτρα για την προσέλκυση κλινικών μελετών λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, καθώς οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα αξιολογούνται και με βάση τον αριθμό των μελετών που προσελκύουν, εκτός των αυτοτελών γραφείων στα νοσοκομεία.
Οι διοικητές των νοσοκομείων θα υπόκεινται σε κριτήρια βασισμένα στην προσέλκυση κλινικών μελετών, μέσω μιας υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία αυτοτελών γραφείων κλινικών μελετών. Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Ψηφιακής Έρευνας μέχρι το 2026 και μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την κλινική ερευνητική κοινότητα, με στόχο την αύξηση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Κλινικές Δοκιμές στην Ελλάδα», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι εταιρείες δαπάνησαν 47 δισ. ευρώ για κλινικές μελέτες στην Ε.Ε., εκ των οποίων η Ελλάδα έχει λάβει μόλις 128 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το 0,27%.
Στόχος οι 600 κλινικές μελέτες το 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2024 οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 564, σε σύγκριση με 267 το 2023. Παρά τα περιορισμένα στατιστικά στοιχεία για τους πρώτους δύο μήνες του 2025, αναμένεται να πλησιάσουν τις 600. Οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα κληθούν να εκπληρώσουν στόχους μέσω συμβολαίων για την προσέλκυση κλινικών μελετών. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης της περιόδου εγκρίσεων, καθώς οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν τις εταιρείες σε άλλες χώρες.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας επισημαίνει ότι οι κλινικές μελέτες είναι κρίσιμος παράγοντας ανάπτυξης για την επιστήμη και την οικονομία και προάγουν τη μείωση των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για παράδειγμα, η συμμετοχή ενός ασθενούς σε γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να εξοικονομήσει στο ΕΣΥ 70.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, οι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση της νόσου τους. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε ανταγωνιστικό κέντρο «hub» Έρευνας και Ανάπτυξης, εστιάζοντας στην κλινική έρευνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.