Με ψυχραιμία και την πρόθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες αντιδρούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην πρόσφατη απειλή του Τραμπ για επιβολή δασμών 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ο Aslak Berg, εμπειρογνώμονας στον τομέα του εμπορίου από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, ανέλυσε την απειλή, δηλώνοντας ότι ο Τραμπ προσπαθεί να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη. “Αυτή τη στιγμή μιλάμε για απειλή, όχι για ανακοίνωση. Δεν υπάρχει εκτελεστικό διάταγμα”, πρόσθεσε.
Ο δασμός είναι ένας φόρος που επιβάλλεται στα αγαθά κατά την είσοδό τους σε μια χώρα, ανάλογος με την αξία της εισαγωγής και πληρώνεται από την εισαγωγική επιχείρηση. “Η ΕΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Θα παραμείνουν ήρεμοι και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα είναι δύσκολες”, προέβλεψε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Katharina Reiche έδωσε έμφαση στη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας. Μιλώντας στο Reuters, τόνισε: «Οι εμπορικές συγκρούσεις δεν έχουν νικητές. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταλήξουμε σε μια διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δασμοί βλάπτουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ. Χρειαζόμαστε more trade, όχι λιγότερο. Είμαστε σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό το θέμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βάντεφουλ ανέφερε ότι οι απειλές του Τραμπ για αύξηση δασμών δεν βοηθούν κανέναν και το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον. Στην ίδια συζήτηση με τον Ινδό ομόλογό του στο Βερολίνο, εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ επισήμανε ότι αναμένει ήσυχη και σταθερή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πιθανή ανακοίνωση νέων δασμών. Δήλωσε πως η απάντηση εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πιθανότατα θα θεωρήσει αυτή την κίνηση ως μέρος των συνεχών διαπραγματεύσεων.
Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, εξέφρασε την ελπίδα του για μια εμπορική συμφωνία: “Στόχος μας είναι να παραμείνουν οι δασμοί στο μηδέν”, δήλωσε.
Ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν-Μαρτέν τόνισε πως οι νέες απειλές από τον Τραμπ δεν διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. “Διατηρούμε τη στάση μας: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.
Γιατί εκνευρίστηκε ο Τραμπ
Η πρόσφατη εμπορική πρόταση της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, που υπεβλήθηκε την Πέμπτη, φαίνεται πως δεν ικανοποίησε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, οι οποίοι την μετέφεραν στον πρόεδρο, με τον Τραμπ να αντιδρά την Παρασκευή.
Η πρόταση περιλάμβανε σταδιακές μειώσεις δασμών σε μη ευαίσθητα αγαθά και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών υποδομών. Η ΕΕ είχε ετοιμάσει περίπου 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς δασμούς σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Για να γλυκάνουν τη συμφωνία, οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν προτείνει να παραταθεί η συμφωνία του 2020 για χωρίς δασμούς εισαγωγές αστακού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, αυτή η προσφορά δεν φαίνεται να ήταν ικανή να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να υπογράψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε μόνο τον καθολικό δασμό του 10% για την ΕΕ, όπως και για το Ηνωμένο Βασίλειο.