Έρχεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία παρατηρητηρίου για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, με την εφαρμογή του να ξεκινά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Από την ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ένα νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «παρατηρητηρίου για τη δημογραφική πολιτική». Αυτό θα έχει ως στόχο τη συστηματική καταγραφή όλων των δημογραφικών στοιχείων, ώστε να αναπτυχθούν συντονισμένες πολιτικές και λύσεις.
Η ίδρυση του παρατηρητηρίου εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό πρόβλημα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την περίοδο 2025-2035, με συνολικούς πόρους 20 δισ. ευρώ. Το παρατηρητήριο θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις σε κάθε νομό, καταγράφοντας γεννήσεις, θανάτους, μεταβολές πληθυσμού, εργασιακά στοιχεία και την κατάσταση στα σχολεία και τις παιδικές δομές.
Το παρατηρητήριο θα αναλύει και θα αξιολογεί δημογραφικά δεδομένα, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και επιστημονική τεκμηρίωση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια περιοχή με υψηλή μείωση πληθυσμού και γεωπολιτική σημασία.
Με χρηματοδότηση άνω των 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ μέσω του TSI (Technical Support Instrument), το παρατηρητήριο θα στοχεύει στη συντονισμένη ανάπτυξη πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το παρατηρητήριο θα παρακολουθεί τα ζητήματα που αφορούν τις οικογένειες και θα προχωρά σε συντονισμένες παρεμβάσεις.
Πέντε πυλώνες
Η νέα εθνική στρατηγική για το δημογραφικό θα βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:
- Ενίσχυση γεννήσεων – Στήριξη οικογένειας: Περικλείει 17 δράσεις για την προώθηση της οικογένειας, όπως η αύξηση του επιδόματος παιδιού και η εξίσωση τριτέκνων με πολύτεκνους. Το κόστος ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Ενίσχυση απασχόλησης: Στόχος είναι η ενίσχυση της εργασίας για νέα άτομα και γυναίκες, ώστε να προαχθεί η δημιουργία οικογένειας.
- Διαχείριση γήρανσης: Επικεντρώνεται στη γήρανση του πληθυσμού με επτά δράσεις, όπως η αναβάθμιση των ΚΑΠΗ και η θεσμοθέτηση γηριατρικής. Το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 4,5 εκ. ευρώ μέχρι το 2027.
- Τοπική ανάπτυξη – Καινοτομία: Επικεντρώνεται στη βελτίωση ποιότητας ζωής, με εννέα προβλέψεις, όπως η δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών και η ανάπτυξη τηλεϊατρικής. Εκτιμώμενο κόστος: 710 εκατ. ευρώ έως το 2030.
- Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση: Περιλαμβάνει τη σύσταση παρατηρητηρίου για τη δημογραφία και δράσεις σχετικές με την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, με κόστος 11 εκατ. ευρώ έως το 2027.
Για το 2025, σχεδιάζονται 44 δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες 56 θα υλοποιηθούν σταδιακά. Ήδη εφαρμόζονται μέτρα όπως η αύξηση του επιδόματος γέννησης και τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ άλλα αναμένονται.
Δυσμενή στοιχεία
Η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΔΝΤ και το ΚΕΠΕ προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του δημογραφικού στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2070 η Ελλάδα θα είναι μια μειούμενη χώρα γερόντων, με την μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα να είναι οι γυναίκες άνω των 90 ετών. Αντίθετα, τα παιδιά έως τεσσάρων ετών θα είναι η μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα.
Οι μεγαλύτερες απώλειες αναμένονται στις παραγωγικές ηλικίες, ιδίως στις 40-60 ετών, ενώ μείωση θα υπάρξει και στον γυναικείο πληθυσμό 30-45 ετών.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 3,5% από το 2011 και 5% από το 2001. Το φυσικό ισοζύγιο είναι αρνητικό από το 2011, με το 2022 να σημειώνει για πρώτη φορά γεννήσεις κάτω από 80.000.
Σήμερα, σχεδόν το μισό του πληθυσμού είναι άνω των 46 ετών, σε σύγκριση με 39 ετών το 2000, ενώ οι άνω των 65 ετών αποτελούν πάνω από το 20% του πληθυσμού.
Διαβάστε το δημοσίευμα