Η αστυνόμευση στον τομέα της τροχαίας αποτελεί πρωταρχικό εθνικό και κοινωνικό ζήτημα, όπως επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προσφέρει μια εικόνα των δράσεων της Τροχαίας.
«Η οδική ασφάλεια και η βιώσιμη κινητικότητα είναι θεμελιώδεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπενθυμίζοντας ότι «τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί από επικίνδυνη ή ανεύθυνη οδήγηση σχετίζονται κυρίως με την κουλτούρα μας, τον σεβασμό στους νόμους και τον πολιτισμό της καθημερινότητας».
Αναλυτικά η ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη
«Καλημέρα σας,
Σήμερα θα σας παρέχω μια ανασκόπηση των δράσεων των υπηρεσιών Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει στο Κοινοβούλιο, η τροχαία αστυνόμευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ζητήματος, που σχετίζεται με την κυκλοφορία και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αστυνομίας ούτε καν ενός ή πολλών υπουργείων. Είναι ένα κρίσιμο εθνικό και κοινωνικό θέμα, καθώς το 2024, είχαμε 654 θανάτους συμπολιτών μας. Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί από επικίνδυνη οδήγηση αποτελούν καθαρά ζητήματα κουλτούρας και σεβασμού των νόμων.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παράβαση των φωτεινών σηματοδοτών, η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, οι επικίνδυνες προσπεράσεις είναι ζητήματα που εξαρτώνται από εμάς, από την οικογένεια και το σχολείο. Απαιτείται μια κοινωνική κινητοποίηση για την προαγωγή της υπεύθυνης οδήγησης, διότι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι τεράστιο και δυσβάστακτο, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει και δημογραφικά προβλήματα.
Η ενσυναίσθηση και η υπευθυνότητα δεν υποκαθιστούν την υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης, αλλά η οδική ασφάλεια αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτή τη στρατηγική συμμετέχουν πολλά υπουργεία. Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνουν τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχει προετοιμαστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη νέα εγκατάσταση σταθερών καμερών και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης παραβάσεων, που θα ριζώσει τη διαδικασία.
Η Τροχαία αστυνόμευση είναι κομμάτι αυτής της συνολικής προσέγγισης. Έτσι, κατά τους τελευταίους 14 μήνες, έχουμε επενδύσει σημαντικά στην αύξηση της αποδοτικότητας της:
- Ενίσχυση με πάνω από 300 αστυνομικούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στη διαχείριση του FlyOver.
- Αύξηση της συμμετοχής των ομάδων Άμεσης Δράσης στην τροχαία αστυνόμευση.
- Χρήση drones.
- Δημιουργία νέων δικύκλων ομάδων άμεσης παρέμβασης.
- Ενίσχυση των Ομάδων Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), που αγωνίζονται στους δρόμους.
- Ψηφιοποίηση διαδικασιών (ηλεκτρονικές κλήσεις και διαδικασία ενστάσεων).
- Ειδικά περιφερειακά και τοπικά σχέδια με δείκτες επίδοσης.
Αυτή η επένδυση έχει αποφέρει καρπούς σε επίπεδο επιδόσεων. Το 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί καταλυτική χρονιά, με αύξηση 30,64% στις βεβαιωμένες παραβάσεις, από 1.240.717 το 2023 σε 1.620.830 το 2024.
Η αποδοτικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κυκλοφοριακή πίεση. Υπήρξε αύξηση 52,96% στην Αττική με 336.856 παραβάσεις και 63,74% στη Θεσσαλονίκη με 271.111 παραβάσεις.
Η αύξηση της αποδοτικότητας των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν εξαιρετική, φτάνοντας το 73,41% στην Αττική και 68,85% στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, να αναφέρουμε τις παραβάσεις σε κατηγορίες που συχνά οδηγούν σε σοβαρά ατυχήματα:
- Υπερβολική ταχύτητα: 338.419
- Κίνηση αντίθετης κατεύθυνσης: 15.078
- Παραβίαση μέτρησης αλκοόλ: 32.452
- Παραβίαση φωτεινού σηματοδότη: 18.612
- Αντικανονικοί ελιγμοί: 11.247
- Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 55.975
- Απόσπαση προσοχής οδηγού: 4.933
- Οδήγηση χωρίς άδεια: 79.545
- Μη χρήση κράνους: 91.289
- Χρήση κινητού τηλεφώνου: 18.951
Καθημερινά το 2024, περίπου 927 οδηγοί πιαστήκαν για υπερβολική ταχύτητα, 41 για οδήγηση αντίθετα, 89 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 51 για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και 153 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Οι αριθμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί της σοβαρότητας του ζητήματος.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις υπηρεσίες Τροχαίας μέσω προσλήψεων και εξοπλισμού. Κάθε παράβαση δεν είναι έσοδο για το κράτος, αλλά ευκαιρία για έναν οδηγό να μην βάλει τον εαυτό του ή άλλους σε κίνδυνο.
Ωστόσο, ούτε η πιο ενισχυμένη Τροχαία μπορεί να έχει τον έλεγχο σε κάθε δρόμο όλο το 24ωρο. Επομένως, οι τεχνολογίες, όπως το δίκτυο καμερών υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ενισχύσουν την παρέμβαση της Τροχαίας.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε σημείο όπου οι Τροχαία δεν θα χρειάζεται να βεβαιώνει παραβάσεις, διότι θα έχουμε αλλάξει όλοι μας την κουλτούρα μας. Μέχρι τότε, όμως, δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην ανεύθυνη και επικίνδυνη οδήγηση, γιατί δεν θέλουμε να θρηνούμε συμπολίτες μας.