Σήμερα επικρατεί επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κόπωση από το πρόσφατο ράλι είναι εμφανής και οι πωλητές επανακτούν τον έλεγχο.
Ωστόσο, η ελληνική αγορά παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 μονάδων, καθώς οι πωλήσεις κερδών εξελίσσονται σε ελεγχόμενα επίπεδα, χωρίς να απειλούν τα κεκτημένα και τις υψηλές αποδόσεις του 2025.
Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία συνεχίζουν να καθορίζουν την κατάσταση, σε μια περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες και προκλήσεις.
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -0,21%, φτάνοντας τις 1.823,69 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.827,51 μονάδες).
Το εύρος των ημερήσιων διακυμάνσεων κυμαίνεται σε τρεις μονάδες (από 1.823,69 έως 1.826,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φτάνει τα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Όσον αφορά την αγορά, η ΔΕΗ σημειώνει πτώση τουλάχιστον -1%, πέφτοντας στα 13,6 ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου (προσαρμοσμένο EBITDA 0,45 δισ. ευρώ). Οι τράπεζες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τιμών των τελευταίων ετών.
Χρηματιστήριο: Πώς οι λιμένες «φούσκωσαν» κατά 500 εκατ. ευρώ
Ανθεκτικότητα στις 1.800 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις άνω του ψυχολογικού φράγματος των 1.800 μονάδων.
Με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, ικανοποιητικά μερίσματα και συνεχιζόμενη τραπεζική ευφορία, ο Γενικός Δείκτης ξεκινά σήμερα από τις 1.827 μονάδες, το καλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.
Η απόδοση της ελληνικής αγοράς έχει ξεπεράσει το +24% από τις αρχές του 2025, ενώ το ράλι ανόδου από τα χαμηλά του Απριλίου αγγίζει το +25%. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων αγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008.
Η Αθήνα, όπως δείχνουν τα παραπάνω, συνεχίζει να είναι από τις κορυφαίες επιλογές των ξένων επενδυτών, κάτι που φαίνεται είτε στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είτε σε αυτές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, η παρατεταμένη ανοδική πορεία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης», γεγονός που, σε συνδυασμό με την κόπωση των αγορών, δημιουργεί προϋποθέσεις για σταδιακές προσαρμογές.
Σήμερα, οι επικείμενες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου από τις Quest Συμμετοχών και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συγκεντρώνουν την προσοχή, ενώ προγραμματισμένη είναι και η τακτική Γενική Συνέλευση των Alpha Bank και Loulis.
Ειδικό ενδιαφέρον έχει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, πέτυχε προσαρμοσμένα EBITDA 0,45 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο και επανέλαβε τον στόχο των 2 δισ. ευρώ για το έτος.
Δελένδας: Απ’ τα «made in GR» φωτοβολταϊκά έως τις φρεγάτες της Naval και το mall στο Ελληνικό
Επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό
Εκτός Ελλάδας, οι επενδυτές συνεχίζουν να κάνουν επιλεκτικές κινήσεις, καθώς η εικόνα των ομολογιακών αποδόσεων έχει επιδεινωθεί. Η κατάσταση, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον Moody’s, δεν ευνοεί την ανάληψη μεγάλων κινδύνων, αναγκάζοντας τους traders να είναι πιο προσεκτικοί.
Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,19% στις 552 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά -0,26% στις 23.974 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν αρνητικές τάσεις, επιβραδύνοντας μια εξαήμερη ανοδική πορεία.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση μετοχών)