Σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρά σε ελεγχόμενο profit taking, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα κέρδη τους μετά την πρόσφατη άνοδο στα 15ετή υψηλά των 1.800 μονάδων.
Αν και η αναβάθμιση του ελληνικού outlook από τον Fitch την Παρασκευή προσφέρει κάποια στηρίγματα, η κόπωση από το πρόσφατο ράλι και οι υπερ-αγορασμένες συνθήκες περιορίζουν την ανοδική τάση, με τις ρευστοποιήσεις να παραμένουν περιορισμένες.
Η προσοχή επίσης εστιάζεται στις διανομές ετήσιων μερισμάτων και τα εταιρικά μεγέθη του α’ τριμήνου, ενώ οι διεθνείς αναλυτές αξιολογούν την απώλεια της υψηλής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον Moody’s.
Στην αρχή της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά -0,35% και διαμορφώνεται στις 1.797,81 μονάδες, χάνοντας έξι μονάδες από το προηγούμενο κλείσιμο (1.804,06 μονάδες).
Οι ημερήσιες διακυμάνσεις κυμαίνονται μεταξύ 1.796,02 και 1.807,55 μονάδων, με τον τζίρο να φτάνει τα 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στον τομέα, οι τραπεζικές μετοχές, μετά την άνοδο στα υψηλά 9ετίας, παρουσιάζουν επιβράδυνση, με την Alpha να υποχωρεί κατά τουλάχιστον -1,5%. Οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Metlen υποχωρούν ελεγχόμενα (έως -1%), ενώ οι Τρ. Κύπρου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζουν αυξήσεις περίπου +1%.
Θετική πρόγευση κερδών από τις εισηγμένες (και) για το 2025
Οι συνέπειες από την “κατάκτηση” των 1.800 μονάδων
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να “τρυπήσει” το ταβάνι του.
Η πρόσφατη υπέρβαση των 1.800 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, δημιουργεί νέα δυναμική για την ελληνική αγορά εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ράλι +22,7% από την αρχή του έτους, μεταβαίνοντας από τις 1.469 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο ορόσημο των 1.800 μονάδων, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων να φτάνει τουλάχιστον τα 123 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τον “ούριο άνεμο” που πνέει στη Λεωφόρο Αθηνών, υποστηριζόμενη από θετικούς παράγοντες όπως η ανθεκτική κερδοφορία, η ικανοποιητική μερισματική πολιτική, οι ελκυστικές αποτιμήσεις και οι αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, καθώς και την ευνοϊκή μακροοικονομική κατάσταση.
Αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να στηρίξουν μια περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όταν οι αγοραστές συνήθως αναθερμαίνουν τις δραστηριότητές τους.
Αλλά, δεν λείπει και η αβεβαιότητα της διεθνούς οικονομικής και εμπορικής κατάστασης, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιφέρει “φρένο” στο θετικό κλίμα.
Έτσι, είναι πιθανό ολοένα περισσότεροι traders να επιλέξουν την κατοχύρωση των φετινών κερδών για να προστατεύσουν τα κεκτημένα και να αποφύγουν την “υπερθέρμανση”.
Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν την ευχέρεια να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πάρουν ψύχραιμες αποφάσεις για το μέλλον, θυμόμενοι τη ρήση “sell in May and go away”.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι «12» που απογειώνουν τον φετινό τζίρο
Ατζέντα της εβδομάδας
Στην ατζέντα της εβδομάδας, η προσοχή εστιάζεται στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, που αποδεικνύονται ανθεκτικά κοντά στα περσινά επίπεδα. Από τις πρώτες 20 εισηγμένες, η αθροιστική κερδοφορία ανέρχεται σε 1,627 δισ. ευρώ, ελαφρά μειωμένη από 1,666 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου του 2024 (-2,4%).
Αντίστοιχα, τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποτελέσματα και από άλλες εταιρείες, με τη ΔΕΗ και την Trade Estates να δημοσιεύουν τα πρώτα οικονομικά μεγέθη αύριο (20/5), ενώ ακολουθούν οι Quest Συμμετοχών και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ την Τετάρτη (21/5) και οι Ideal και As Company την Πέμπτη (22/5).
Επιπλέον, σημαντική εβδομάδα για τα μερίσματα, με την αποκοπή δικαιώματος για την Alpha Trust Ανδρομέδα (0,32 ευρώ/μετοχή) σήμερα και για την Aegean Airlines (0,80 ευρώ/μετοχή) αύριο. Την Παρασκευή (23/5) οι μέτοχοι της Alpha Bank και BriQ θα αποκτήσουν δικαίωμα είσπραξης 0,03 και 0,135 ευρώ ανταγωνίως.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell, κάτι που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον ημερήσιο τζίρο.
Ο αριστούχος δικηγόρος που έγινε… τραπεζίτης και οδηγεί τη νεότερη τράπεζα του Χρηματιστηρίου
Ελεγχόμενες πιέσεις στο εξωτερικό
Στο διεθνές σκηνικό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Moody’s, που την αποκλείει από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ (όπως είχαν πράξει και οι Fitch, S&P). Παράλληλα, οι εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία παρακολουθούνται στενά, με επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση -0,61% στις 545 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX μειώνεται ελαφρώς κατά -0,09% στις 23.747 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street ενδέχεται να ξεκινήσουν με αρνητικά στοιχεία, με τους δείκτες να χάνουν έως -1%.
(Τα παραπάνω προέρχονται από δημοσιογραφική έρευνα και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πωλήσεων ή διακράτησης οποιασδήποτε μετοχής)