Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε υψηλά επίπεδα που δεν έχει δει τα τελευταία 15 χρόνια, ξεπερνώντας τις 1.800 μονάδες, παρά την υπερβολική αγοραστική δραστηριότητα και την επενδυτική κόπωση.
Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει δύο συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 μονάδων, σημειώνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα από τον Μάιο του 2010. Επιπλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων έχει υπερβεί για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 τα 123 δισ. ευρώ.
Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι καλές μερισματικές πληρωμές, οι αναμενόμενες επιχειρηματικές κινήσεις, οι συνεχείς αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της τρέχουσας ανόδου.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι «7» που… σέρνουν τα «μεσαία»
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας έχει καταγράψει αύξηση άνω του 23% για το 2025, ενώ έχει ανακάμψει τουλάχιστον κατά 24% από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της 7ης Απριλίου.
Ωστόσο, η τρέχουσα ανοδική πορεία έχει δημιουργήσει συνθήκες κορεσμού και «υπερθέρμανσης» στην ελληνική αγορά, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση πωλητών και την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Σχετικά με τις ειδήσεις της ημέρας, η διοίκηση της ΔΕΗ πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά δεδομένα του α’ τριμήνου, ενώ η μετοχή της Aegean διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος των 0,8 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 6,1%).
Επιπλέον, η Austriacard ανακοίνωσε χθες έσοδα 82,6 εκατ. ευρώ (-10%) και καθαρά κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ (-50,5%) για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Από την πλευρά της, η Titan Cement γνωστοποίησε την πώληση του 75% της τουρκικής Adocim.
Ο manager που επιταχύνει την Π. Πετρόπουλος – Η Νιγηρία, τα eco-σκούτερ και η συμφωνία
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, η επενδυτική προσοχή είναι στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά assets, τα οποία διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν την προηγούμενη αίγλη τους, μετά τη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις για μια δυνατότητα εκεχειρίας στην Ουκρανία.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)