«Είναι σαφές ότι ζητήματα όπως η αξιολόγηση, η αξιοκρατία και η λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση απαιτούν τη προσοχή μας και δεν μπορούμε να τα αγνοούμε χωρίς διάλογο» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Ωστόσο, πρόκειται για ένα θέμα που θα σχολιάσει ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία στο σύνολό της, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, και δεν θα ήθελα να προδικάσω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί και το ζήτημα είναι γενικά σοβαρό» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης στον Πρώτο Πρόγραμμα.
Αναφορικά με την υψηλή αποδοχή της κοινής γνώμης για την άρση της μονιμότητας στους δημόσιους υπαλλήλους σε δημοσκόπηση της marc, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Αυτά τα υψηλά ποσοστά δεν με εκπλήσσουν, καθώς οι περισσότερες συζητήσεις μας κατατείνουν σε αυτή την κατεύθυνση εδώ και χρόνια».
«Θέλω να θυμίσω ότι πριν από περίπου είκοσι χρόνια υπήρξε μια πρωτοβουλία από τη Νέα Δημοκρατία για συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν ευοδώθηκε λόγω της αντίθετης στάσης άλλων κομμάτων» πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης στο δημόσιο προτού συζητηθεί η άρση της μονιμότητας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι αν και πολλοί πιστεύουν ότι η αξιολόγηση δεν έχει προχωρήσει, η πραγματικότητα είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
«Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί περίπου χίλιοι δημόσιοι υπάλληλοι για ανεπάρκεια. Έχει σπάσει ένα ταμπού που υπήρχε για χρόνια. Επίσης, σε σχέση με την αξιολόγηση, πια το 95% που έπαιρνε άριστα στο παρελθόν έχει πέσει σημαντικά, αντανακλώντας την πραγματική εικόνα της δημόσιας διοίκησης, η οποία έχει πολλούς αξιόλογους υπαλλήλους» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
«Αντίστοιχα, τρέχει και ένα ερωτηματολόγιο που δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να εκφραστούν σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζονται, δίνοντας επίσης μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τα δεδομένα» πρόσθεσε.
«Η αξιολόγηση δεν θα σταματήσει εδώ. Θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Αυτές είναι δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Αυτά δεν είναι θεωρίες. Ο κόσμος είναι έτοιμος. Είναι προγραμματική μας δέσμευση και θα προχωρήσουμε, γιατί όλοι μας στην κυβέρνηση είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και αξιολογούμαστε» προσέθεσε ο υπουργός.
Αναφορικά με την αντίθεση των δημόσιων υπαλλήλων για την αξιολόγηση, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε: «Αυτή η αντιπαράθεση υπάρχει εδώ και χρόνια. Θα ήταν πιο τίμιο να πουν ότι δεν επιθυμούν την αξιολόγηση. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σύμφωνες με ευρωπαϊκές πρακτικές και καλό είναι να μην αγνοούνται αυτές οι πραγματικότητες».
Σχετικά με τις συνέπειες της αξιολόγησης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές πτυχές.
«Θετικά, σε αρκετές υπηρεσίες και σε προσεχή διεύρυνση θα υπάρχουν μπόνους απόδοσης, με αξιοκρατικά κριτήρια. Υπάρχουν εξασφαλίσεις ώστε να μην τα λαμβάνουν όλοι, και οι προϊστάμενοι θα πρέπει να κάνουν μια πραγματική κατάταξη των υπαλλήλων τους» δήλωσε.
«Ακόμη, υπάρχουν σεμινάρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για την επιμόρφωση των υπαλλήλων. Υπάρχουν και συνέπειες, όπως οι απολύσεις, με τις εγγυήσεις του Συντάγματος και με τήρηση της νομιμότητας» προσέθεσε.
«ΠΑΣΟΚ: Μια ακόμη γκάφα»
Για την κατάθεση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική σχετικά με τα Τέμπη, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, δεν θα εμπλακεί σε ποινικό λαϊκισμό».
«Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας είναι συλλογική. Όμως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έκανε μια ακόμη γκάφα. Το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται, αναφέρεται σε «επικίνδυνες επεμβάσεις», που απαιτούν δόλο για να στοιχειοθετηθούν. Νομίζω ότι δεν ήταν η καλύτερη μέρα για το ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας την ανάγκη σοβαρού χειρισμού του θέματος των Τεμπών.