Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον με συνέπεια και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο*
«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, οι οποίες στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Open το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο κ. Χατζηβασιλείου παρατήρησε ότι «η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη», προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια». Επισήμανε επίσης ότι «οι χάρτες δεν στρέφονται εναντίον κανενός – αποτυπώνουν τα απομακρυσμένα δυνητικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ».
Αυτή η σχεδίαση, όπως τόνισε, «δεν αναιρεί την επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα, αλλά αντίθετα προάγει τη διαφάνεια και τη θεσμική συνέπεια της χώρας μας». Εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Τουρκία, πάντα υπάρχει η επιλογή της διεθνούς δικαιοδοσίας, δήλωσε ο Υφυπουργός.
Κριτικάροντας την αντιπολίτευση, τόνισε ότι «μας κατηγορούν για εξωτερική πολιτική-παρακολούθημα, εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα στην εξωτερική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε: «Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Ο χωροταξικός σχεδιασμός απαιτεί μελέτη και σοβαρή εργασία. Η κυβέρνηση δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον».
Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ
Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, επισήμανε ότι «ο χάρτης δεν έχει σχέση με το καλώδιο. Προτείνει λύσεις για το μέλλον, επιλύοντας εκκρεμότητες του παρελθόντος, ενώ το καλώδιο είναι ένα έργο που προάγει την ειρηνική συνεργασία και ευημερία». Υπογράμμισε επίσης ότι το έργο στηρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά.
Όσον αφορά δημοσιεύμα σχετικά με πιθανές επαφές Τουρκίας-Συρίας για συμφωνία ΑΟΖ, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «οι μεταβατικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Δαμασκού, δεν έχουν δικαίωμα να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες» και επισήμανε ότι «είναι δύσκολο οποιαδήποτε χώρα, εκτός της Τουρκίας, να αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα το ψευδοκράτος». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα σε σχέση με τους χριστιανικούς πληθυσμούς.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε ότι «η Αθήνα δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς χαρτογράφησης με καμία χώρα, πόσο μάλλον με τους γείτονές της» και συμπλήρωσε: «Καταγράφουμε τις εθνικές μας θέσεις με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία».