Για τους παράγοντες που εμποδίζουν την επιστροφή και επαγγελματική ανάπτυξη των νέων στην πατρίδα μας, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει χαμηλούς μισθούς και συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια: η στέγαση, τα τρόφιμα, οι μεταφορές—όλα αυτά επηρεάζουν τους νέους που θέλουν να κάνουν ένα βήμα στη ζωή τους. Αν και η ανεργία βελτιώνεται, οι μισθοί παραμένουν πολύ κάτω από το επιθυμητό, ιδίως για τους νέους επιστήμονες. Τι έχει γίνει καλύτερο για έναν νέο ερευνητή; Υπάρχει ελκυστικό οικοσύστημα έρευνας για να παραμείνουν; Όχι», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια του «In Forum: Brain Regain & Retain», προσδιορίζοντας ως στρατηγικό στόχο να γίνει η Ελλάδα κέντρο καινοτομίας και έρευνας, με ποιότητα ζωής και δημοκρατίας, ώστε οι νέοι να νιώσουν ότι μπορούν να παλέψουν εδώ.
Πρόταση για «Angel Visa» για νέους ερευνητές και επενδυτές
Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την angel visa: «Η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει στη Golden Visa. Ωστόσο, η αγορά ακινήτων δεν είναι ο μόνος τομέας που πρέπει να εστιάσουμε, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Το 50% των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορά τα ακίνητα, αυτή είναι μια ασταθής οικονομία. Αντιπροτείνουμε: Στηρίξτε την angel visa. Δηλαδή, για να αποκτήσει κάποιος visa, να πρέπει να επενδύσει στην έρευνα, την καινοτομία ή σε μια start-up.»
Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα αποδοτικών πολιτικών για την καταπολέμηση της αυξημένης ακρίβειας, ανέφερε: «Πρέπει να γίνει μια αρχή. Πριν από τέσσερα χρόνια παρουσίασα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, αντίστοιχο της Πορτογαλίας. Αν αυτό είχε ξεκινήσει τότε, θα είχαμε λύσει σήμερα το θέμα των ενοικίων. Αντιμετώπισα μεγάλη περιφρόνηση από τον Πρωθυπουργό, και τώρα διαβάζω ότι σχεδιάζει πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών. Όλα εξαρτώνται από το momentum. Αν γίνουμε κυβέρνηση, θα θέσουμε τις βάσεις ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος για την ευρωπαϊκή κανονικότητα στην Ελλάδα.»
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την αντίληψη του κράτους ως λάφυρου από τη Νέα Δημοκρατία: «Διαχειρίζονται το κράτος ως λάφυρο. Αν αυτή η νοοτροπία δεν αλλάξει, δεν θα γίνει καμία βελτίωση. Οι κυβερνώντες νομίζουν ότι το κράτος ανήκει σε αυτούς και χρησιμοποιούν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά για να αναπαράγουν την εξουσία τους. Χρειαζόμαστε διαφανείς διαδικασίες. Δείτε το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο έχω αναδείξει πολλάκις στη Βουλή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει χαρακτηρίσει την επιμονή μου αυτό ως περίεργη, ενώ η χώρα διασύρεται πανευρωπαϊκά.»
«Ας μην υποτιμούμε την άποψη των νέων για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα», τόνισε. «Ως ευρωβουλευτής, άκουσα συχνά από Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Θέλουμε αυτοί οι νέοι να συμμετάσχουν γιατί έχουν πολύτιμες εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν. Πρέπει να βρούμε τρόπους για μια πιο ενεργή συμμετοχή τους.»
Αναθεώρηση του άρθρου 16
Καταλήγοντας, για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που θα προάγουν την έρευνα και θα παρέχουν καλές υποδομές. Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στο Σύνταγμα. Η χώρα χρειάζεται καλά χρηματοδοτούμενα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς και ανταγωνιστικά μη κρατικά ιδρύματα. Πρέπει να έχουμε πανεπιστήμια με πραγματικές ακαδημαϊκές προοπτικές που θα ενισχύσουν και την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων.»