Σε ένα σπάνιο μεταμεσονύκτιο τηλεοπτικό μήνυμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να διεξαχθούν άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.
Αρνούμενος το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών για 30ήμερη εκεχειρία που θα ξεκινούσε τη Δευτέρα, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα αποσκοπήσουν στην επίλυση των βασικών αιτίων του πολέμου και στη δημιουργία μιας «μακροχρόνιας, διαρκούς ειρήνης», και όχι απλώς σε μια παύση για επανεξοπλισμό.
«Καλούμε το Κίεβο να επανέλθει στις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Πούτιν από το Κρεμλίνο τα ξημερώματα της Κυριακής. «Ζητάμε από τις αρχές του Κιέβου να ξεκινήσουν τις συνομιλίες από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι θα έχει συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αργότερα την Κυριακή για την διευκόλυνση των συνομιλιών, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
«Η πρότασή μας, όπως λένε, είναι στο τραπέζι. Η απόφαση τώρα ανήκει στις ουκρανικές αρχές και στους υποστηρικτές τους, οι οποίοι φαίνεται να καθοδηγούνται από τις πολιτικές τους φιλοδοξίες και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε:
«Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς μια μακροχρόνια ειρήνη, αντί να αποτελέσει πρόλογο για περισσότερες ένοπλες εχθροπραξίες αφότου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτήσουν νέο οπλισμό», καταλήγοντας: «Ποιος χρειάζεται τέτοια ειρήνη;»
Το γραφείο του προεδρικού ζεύγους Ζελένσκι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με την πρόταση Πούτιν.
Θετική αντίδραση από Τραμπ, επιφυλακτικότητα από Μακρόν
Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόταση του Πούτιν θετική για τον τερματισμό του πολέμου.
«Μια δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», δήλωσε ο Τραμπ. «Σκεφτείτε πόσες ζωές θα σωθούν αν αυτό το ατελείωτο «λουτρό αίματος» οδηγηθεί στο τέλος του».
Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φάνηκε πιο επιφυλακτικός.
Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Πούτιν ως απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», δήλωσε ο Μακρόν.
«Από μόνοι τους οι «άμεσοι» διάλογοι δεν οδηγούν σε εκεχειρία», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ επιστρέφοντας από το Κίεβο είπε σε δημοσιογράφους ότι αυτή η αντιπρόταση καταδεικνύει ότι ο Πούτιν «αναζητά λύσεις, αλλά επιθυμεί επίσης να κερδίσει χρόνο».
«Είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην πρόταση της εκεχειρίας, πρόσθεσε ο Μακρόν.
Κατά τον ίδιο, ο Πούτιν δεν μπορούσε να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, γι’ αυτό και αυτός «δείχνει ότι ανταποκρίνεται και διατηρεί ασαφή στάση απέναντι στους Αμερικανούς».
«Πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο, γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να δηλώσουμε ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι άνευ όρων και μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο Μακρόν.
«Πιστεύω επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να το αποδεχτούν (σ.σ. την πρόταση Πούτιν), διότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε παράλληλες συνομιλίες ενώ συνεχίζουν να βομβαρδίζονται», κατέληξε.