Μια δικαστής ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπλοκάρει προσωρινά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, που είχε ως στόχο να εμποδίσει τη Χάρβαρντ από την εγγραφή αλλοδαπών φοιτητών.
Η δικαστής Άλισον Μπάροους από τη Μασαχουσέτη, όπου βρίσκεται το Χάρβαρντ, δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να προσφέρει κάποια μέτρα προστασίας στους διεθνείς φοιτητές του ιδρύματος.
Μετά από έντονες επικρίσεις, προτροπές για αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις, η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο κεφάλαιο στην επίθεσή της κατά του Χάρβαρντ: ανακάλεσε την πιστοποίηση SEVIS του πανεπιστημίου, που επιτρέπει στους αλλοδαπούς φοιτητές να σπουδάζουν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως και οι απόφοιτοί του έχουν κερδίσει 162 βραβεία Νόμπελ, φέτος οι διεθνείς φοιτητές ανέρχονται σε 6.700, δηλαδή το 27% του συνόλου.
Το Χάρβαρντ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του εν λόγω μέτρου. Την περασμένη εβδομάδα, η δικαστής Μπάροους διέκοψε προσωρινά την εφαρμογή της απόφασης, έως τις 29 Μαΐου, ημέρα απονομής πτυχίων στους αποφοίτους.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δικαστής ανέφερε ότι θα μπλοκάρει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα την κυβερνητική απόφαση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ φοιτητών και καθηγητών στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, καταχειροκροτήθηκε σήμερα κατά την ομιλία του για την απονομή πτυχίων, όταν αναφέρθηκε στους αλλοδαπούς φοιτητές και τις οικογένειές τους που παρευρίσκονταν «όπως έπρεπε». Ωστόσο, δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαμάχη.
Πολλοί αλλοδαποί φοιτητές και εResearchers του Χάρβαρντ νιώθουν «έντονη συναισθηματική πίεση που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία και καθιστά δύσκολο να εστιάσουν στις σπουδές τους», δήλωσε χθες η Μορίν Μάρτιν, διευθύντρια της υπηρεσίας αλλοδαπών του πανεπιστημίου.
«Πολλοί αλλοδαποί φοιτητές έχουν ενημερωθεί για τη δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ίδρυμα», πρόσθεσε η Μάρτιν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.