Δεκαέξι χρόνια μετά την παγκόσμια εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η 16μελής επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα τα καθιστά επίσημα επενδυτικά προϊόντα, όπως οι μετοχές, με πιθανό φόρο υπεραξίας της τάξης του 15%.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, το νομοσχέδιο θα εξετάσει εκ νέου τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να συγκριθεί η αξία τους με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή μεταξύ αγοράς και πώλησης. Στο στόχαστρο περιλαμβάνονται επίσης η παραγωγή και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (mining), οι βάσεις δεδομένων και άλλοι μηχανισμοί (blockchain), καθώς και η κατοχή και χρήση κρυπτονομισμάτων, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, και άλλων μορφών ηλεκτρονικού χρήματος, όπως και η δραστηριότητα στο dark web.
Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιβολή φόρου εισοδήματος ή υπεραξίας σχετίζεται με την ικανότητα ελέγχου των δηλώσεων κάθε συναλλαγής από τους φορολογούμενους, προκειμένου να προσδιοριστεί ο φόρος. Στην περίπτωση του bitcoin, οι διακυμάνσεις αξίας είναι εντυπωσιακές. Το 2025 ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου με ιστορικό υψηλό 109.820 δολάρια ανά τεμάχιο, ενώ χθες διαπραγματεύτηκε στα 103.783 δολάρια. Η συνολική κεφαλαιοποίησή του σήμερα φτάνει τα 3,3 τρισ. δολάρια.
Αποφάσεις κατά το καλοκαίρι
Οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για την φορολόγηση αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι ο νέος Κανονισμός 2024/1114 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, δεν εξαλείφει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, οι τιμές των οποίων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με επιπλέον μέτρα για την προστασία των επενδυτών στις κρυπτονομισματικές αγορές, ορίζοντας αρμόδιες εποπτικές αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος, και θεσπίζοντας ποινικές διατάξεις για παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, εντός του 2025 θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικών προϊόντων.
Ο νέος Κανονισμός καλύπτει τρεις κατηγορίες κρυπτονομισμάτων:
- Κρυπτονομίσματα που στοχεύουν στη διατήρηση της αξίας τους σε σχέση με ένα μόνο επίσημο νόμισμα (μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος).
- Κρυπτονομίσματα που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της αξίας τους απέναντι σε άλλη αξία ή δικαίωμα, ή σε συνδυασμό αυτών (μάρκες με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία).
- Κρυπτονομίσματα εκτός των παραπάνω κατηγοριών.
Μερικά από τα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν:
- Οι εκδότες μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα εξαργύρωσής τους ανά πάσα στιγμή, στην ονομαστική αξία του νομίσματος.
- Θεσπίζονται κανόνες αστικής ευθύνης για πληροφορίες που δημοσιεύονται στις λευκές βίβλους των κρυπτονομισμάτων από τους προσφέροντες και τους διαχειριστές τους.