Στο Σουδάν, οι ένοπλες αντιπαραθέσεις έχουν οδηγήσει σε φριχτές καταστάσεις, με βιασμούς ακόμη και βρεφών κάτω του ενός έτους, σύμφωνα με καταγγελία του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF). Οι εν λόγω εγκληματικές πράξεις είναι τέτοιες που θα έπρεπε να «σοκάρουν τον καθένα μέχρι τα βάθη της ψυχής του».
Η UNICEF τονίζει ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από οργανώσεις που δραστηριοποιούνται κατά της σεξουαλικής βίας αποτυπώνουν μόνο εν μέρει την κλίμακα της βίας που υφίστανται τα παιδιά, καταδικάζοντας τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο για τον πόλεμο.
Από την αρχή του 2024, έχουν καταγραφεί 221 περιστατικά βιασμών παιδιών, εκ των οποίων οι δύο τρίτοι είναι κορίτσια. Επιπλέον, δεκαέξι από τα θύματα ήταν κάτω των 5 ετών, ενώ τέσσερα μόλις ενός έτους.
“Millions of children in Sudan are at risk of rape and other forms of sexual violence, which is being used as a tactic of war. This is an abhorrent violation of international law and could constitute a war crime. It must stop.” – @unicefchief
Details: https://t.co/FEf9rue9HW pic.twitter.com/9Dv3rImQny
— UNICEF (@UNICEF) March 4, 2025
Οι επιζώντες και οι οικογένειές τους συχνά διστάζουν να μιλήσουν, εξαιτίας του φόβου του στιγματισμού, του αποκλεισμού, των αντιποίνων από ένοπλες ομάδες, της παραβίασης της εμπιστευτικότητας ή του υποψιασμού συνεργασίας με ένοπλες οργανώσεις.
«Η ιδέα ότι παιδιά ενός έτους βιάζονται από ένοπλες δυνάμεις θα έπρεπε να σοκάρει όλους και να τους ωθήσει σε άμεση δράση», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNICEF, Καθρίν Ράσελ.
Εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο
«Εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν διατρέχουν κίνδυνο να βιώσουν βιασμό ή άλλες μορφές σεξουαλικής βίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν «φρικτές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και ενδέχεται να θεωρηθούν «εγκλήματα πολέμου».
Από τα μέσα Απριλίου 2023, το Σουδάν έχει βυθιστεί σε έναν βίαιο πόλεμο μεταξύ δύο στρατηγών: του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του πρώην συνεργάτη του, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
GENEVA, Switzerland — Children as young as one have been raped by armed men during the conflict in Sudan, the UN said on Tuesday, condemning it as a horror that should “shock anyone to their core”.
Read more:https://t.co/xeRp9mcYZn pic.twitter.com/cnBgNZDbt3
— The Manila Times (@TheManilaTimes) March 4, 2025
Η βία, οι επιθέσεις σε αμάχους και νοσοκομεία, οι μαζικές εκτοπίσεις, καθώς και η πείνα σε ορισμένες περιοχές έχουν δημιουργήσει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Συχνά, οι ένοπλοι αναγκάζουν τις οικογένειες να τους παραδώσουν τα κορίτσια και τα βιάζουν μπροστά στα μάτια τους, σύμφωνα με τη UNICEF, η οποία δεν κατονομάζει τους δράστες.
Τα θύματα υφίστανται σοβαρούς σωματικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς, οι οποίοι συχνά έχουν μοιραίες συνέπειες και αφήνουν εκείνους που επιβιώνουν αντιμέτωπους με «δύσκολες επιλογές», ιδιαίτερα σε περίπτωση εγκυμοσύνης: είτε να αποκαλύψουν τις κακοποιήσεις στις οικογένειές τους ή στις αρχές, είτε να ζητήσουν ιατρική φροντίδα.
«Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να βιώνει αυτή την φρικαλεότητα. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα», υπογραμμίζει η UNICEF.
Συνταρακτικές μαρτυρίες
Οι παρακάτω μαρτυρίες, που παρατίθενται ανώνυμα για την προστασία των θυμάτων, είναι σοκαριστικές.
«Με ανάγκασαν να μπω σε ένα μεγάλο όχημα (…) Με οδήγησαν σε μια τοποθεσία κοντά σε σιδηροτροχιές και τρεις με βίασαν», δήλωσε μια 16χρονη.
«Με ξυλοκόπησαν, με βίασαν και με πέταξαν κοντά σε σιδηροτροχιές. Μια γυναίκα ήρθε να με βοηθήσει να γυρίσω σπίτι μου (…) κι όταν γύρισα ήμουν σε φρικτή κατάσταση», ανέφερε μια κοπέλα που ήταν έγκυος.
Children as young as one being raped by armed men should shock anyone to their core and compel immediate action.
In Sudan, sexual violence is used as a tactic of war. It’s an abhorrent violation of international law and could constitute a war crime.👇 https://t.co/JabmhN6NW3
— Catherine Russell (@unicefchief) March 4, 2025
Μια ενήλικη γυναίκα αφηγήθηκε ότι κρατήθηκε από ενόπλους για 19 ημέρες σε ένα δωμάτιο με άλλες γυναίκες και κορίτσια.
«Μετά τις 21:00, κάποιος άνοιγε την πόρτα, κρατώντας μαστίγιο, διάλεγε κάποιο κορίτσι και το οδηγούσε αλλού. Άκουγα το κορίτσι να κλαίει και να φωνάζει κατά τη διάρκεια του βιασμού», ανέφερε.
«Κάθε φορά που το κορίτσι επέστρεφε, η κατάσταση της ήταν φρικτή με αίματα (…) Δεν τους επέτρεπαν να γυρίσουν πριν τη νύχτα, και επέστρεφαν μισοαναίσθητα».
Η UNICEF υπενθυμίζει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους, ιδίως τα παιδιά.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά καλεί τους δωρητές να υποστηρίξουν τα προγράμματά της για να «σώσουν ζωές».