Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ελέγχους για φοροδιαφυγή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εστιάζοντας κυρίως σε επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά και τουριστικές περιοχές. Σκοπός είναι η αναγνώριση αδήλωτων εισοδημάτων και η σωστή αποδοχή του ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή έχει προγραμματίσει να διενεργήσει πάνω από 40.000 ελέγχους το 2025.
Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τη νέα μονάδα «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (ΔΕΟΣ), για να ενισχύσει τις διαδικασίες αντιμετώπισης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.
Η νέα μονάδα της ΑΑΔΕ
Η ΔΕΟΣ θα απαρτίζεται από ελεγκτές και τελωνειακούς που θα εστιάζουν σε περίπλοκες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Αρχή θα χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία για να ενισχύσει τους ελέγχους. Αυτά περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη, κινητά συστήματα διασταύρωσης, drones και «μυστικούς» ελεγκτές που θα ενεργούν ως τουρίστες.
Οι έλεγχοι θα κεντραριστούν κυρίως σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση τη θερινή σεζόν, όπως η Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κως, Σύρος, Λευκάδα, Χανιά, Ηράκλειο, Θήρα και Ρέθυμνο.
Κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι ΔΟΥ στις συγκεκριμένες περιοχές θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα. Στο στόχαστρο βρίσκονται καφέ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach bars, τουριστικά γραφεία και ενοικιαζόμενα οχήματα, με έλεγχο στην αποδοχή και διαβίβαση αποδείξεων μέσω της εφαρμογής MyDATA, τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και στα παραποιημένα λογισμικά.
Επιπλέον, οι ελεγκτές θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣlive για γρήγορη διασταύρωση στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις και θα ενημερώνονται για το «φορολογικό ιστορικό» ενός ελεύθερου επαγγελματία ή επιχείρησης.
Θα ελέγχουν αμέσως τη γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές και θα εκδίδουν σημειώματα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, στα οποία θα βασίζονται οι φόροι και τα πρόστιμα.
Η εικόνα
Οι δραστηριότητες της ΔΕΟΣ θα παρακολουθούνται από την κεντρική αίθουσα επιχειρήσεων, όπου θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες με φωτογραφίες και βίντεο από τις ελέγχους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελεγκτές θα παρουσιάζονται ως πελάτες για να παρακολουθούν τη διακίνηση των αποδείξεων.
Τα πρόστιμα και τα «λουκέτα»
Εάν η ΑΑΔΕ εντοπίσει επιχειρήσεις που δεν έχουν εκδώσει ή διαβιβάσει αποδείξεις, αυτές θα αντιμετωπίσουν αυστηρές χρηματικές ποινές και «λουκέτο» από 2 έως 10 ημέρες.
Aναλυτικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι έλεγχοι θα οδηγούν σε κλείσιμο καταστημάτων:
- 48 ώρες άμεσα, εάν διαπιστωθεί η μη ή ανακριβής έκδοση άνω των 10 παραστατικών πώλησης ή η καθαρή αξία των αγαθών/υπηρεσιών που δεν παραλήφθηκαν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
- 96 ώρες, εάν εντός του ίδιου ή επόμενου φορολογικού έτους επαναληφθεί η μη ή ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών από την ίδια ή διαφορετική εγκατάσταση.
- 10 ημέρες, κάθε φορά που διαπιστώνεται η μη ή ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών εντός 2 φορολογικών ετών.
Οποιεσδήποτε παραβιάσεις κατά την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης θα επιφέρουν επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.