Αυτή η συνταγή για κεϊκ καρότου χωρίς ζάχαρη είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ χωρίς ενοχές. Είναι υγιεινή, γευστική και απλή στην παρασκευή της. Αφήστε πίσω τις γεμάτες ζάχαρη λιχουδιές και επιλέξτε αυτήν την εναλλακτική για επιδόρπιο.
Η μαγείρισσα Justine Pattison δημιούργησε αυτή τη συνταγή για το BBC, προσφέροντας μια ελαφριά εκδοχή του κλασικού κεϊκ καρότου, διακοσμημένη με ένα δροσερό γλάσο από ξύσμα πορτοκαλιού και τυρί κρέμα. Η συνταγή αυτή παράγει 12 κομμάτια και χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα προετοιμασίας και περίπου 35 λεπτά ψησίματος.
Υλικά
Για το κεϊκ:
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
- 4 κουταλάκια του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 3 αυγά
- 100 ml ηλιέλαιο (και επιπλέον για λιπάνσεις)
- 3 κουταλιές της σούπας ημιαποβουτυρωμένο γάλα
- 300 γρ. χοντροκομμένα καρότα
Για το γλάσο:
- 150 γρ. πλήρες τυρί κρέμα
- 1 μέτριο πορτοκάλι (μόνο το ξύσμα)
Οδηγίες
- Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάστε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκατοστών με λαδόκολλα.
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και τη σόδα, δημιουργώντας ένα πηγάδι στο κέντρο.
- Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το λάδι και το γάλα, προσθέστε τα καρότα και ανακατέψτε με το στεγνό μείγμα για να φτιάξετε τον χυλό.
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα.
- Αφού κρυώσει, βγάλτε το κεϊκ από τη φόρμα και αφαιρέστε τη λαδόκολλα. Τοποθετήστε το σε πιατέλα.
- Για το γλάσο, ανακατέψτε το τυρί κρέμα με το ξύσμα πορτοκαλιού και απλώστε το ομοιόμορφα πάνω στο κεϊκ.
- Το κεϊκ μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο χωρίς το γλάσο για έως τρεις ημέρες. Προσθέστε το γλάσο όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε.