Ανανεώστε το πρωινό σας με αυτή την νόστιμη και θρεπτική συνταγή για κεϊκ καρότου από τη γνωστή διατροφολόγο και influencer, Emily English. Οι λάτρεις της κουζίνας έχουν ενθουσιαστεί με αυτήν την γλυκιά λιχουδιά, που συνδυάζει τη γεύση ενός παραδοσιακού κέικ με υγιεινά συστατικά, προσφέροντας έτσι μια ιδανική αρχή για τη μέρα σας.
Η Emily English είναι γνωστή για τις υγιεινές συνταγές της, που διατηρούν την γεύση τους. Αυτό το κέικ καρότου αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πρωινό, καθώς είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη. Η επικάλυψη από κεφίρ, τυρί κρέμα και σιρόπι σφενδάμου ολοκληρώνει τέλεια την γεύση του.
Συνταγή για υγιεινό κέικ καρότου
Υλικά
- 140 γρ. αποξηραμένοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
- 1 γεμάτο κουταλάκι μαγειρική σόδα (για μούλιασμα των χουρμάδων)
- 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο και τζίντζερ
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 180 γρ. τριμμένο καρότο
- 50 γρ. ψιλοκομμένα ανάμεικτα ξηρατικά φρούτα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 3 κουταλιές γάλα
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης jumbo
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- 100 γρ. κεφίρ γιαούρτι
- 100 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
- 1–2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου
Οδηγίες
- Μουλιάζετε τους χουρμάδες σε 150ml ζεστό νερό με τη σόδα για δέκα λεπτά. Στραγγίστε και κρατήστε 2-3 κουταλιές από το υγρό. Πολτοποιείτε τους χουρμάδες με το υγρό που έχετε κρατήσει, μέχρι να γίνει ομογενής πάστα.
- Ανακατεύετε την πάστα χουρμάδων με τη ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, προσθέτετε το καρότο, τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και τη βρώμη, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέτετε το γάλα, μεταφέρετε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα για κέικ και ψήνετε στους 160°C για 40 έως 50 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει πλήρως.
- Για την επικάλυψη, ανακατεύετε το κεφίρ, το τυρί κρέμα και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Απλώνετε πάνω από κάθε φέτα και απολαμβάνετε.