Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, που θα αναγνωρίζει αυτόματα την ειδικότητα και την εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών που εκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει τη δυνατότητά τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ και έχουν πιστοποίηση από τις αρμόδιες αρχές θα μπορούν να την αναγνωρίσουν αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μια απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά την εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτομάτως με την υποβολή του αντίστοιχου πιστοποιητικού, εφόσον υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στη χώρα.
«Αποφασίσαμε με τον υπουργό και τον υφυπουργό να βρούμε λύση για το διοικητικό αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς από εσάς. Αυτή η ρύθμιση στοχεύει να βοηθήσει και στην επιστροφή Ελλήνων γιατρών που σκέφτονται να γυρίσουν στη πατρίδα τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η υπουργική απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτές οι νομοθετικές κινήσεις καλύπτουν πλήρως το πρόβλημα που παρέλαβαν. «Αυτοί οι έγκυροι τίτλοι από τις ΗΠΑ αποδεικνύουν τα προσόντα των γιατρών», πρόσθεσε. Οι ρυθμίσεις, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προήλθαν από προσπάθειες μηνών, και η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσει την αυτόματη αναγνώριση.
Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης και τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων ή για τη συνεργασία τους με Έλληνες συναδέλφους.
«Χαίρομαι που υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι καθοριστική για την επιστροφή των Ελλήνων που επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των ιατρικών υπηρεσιών, ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές», ανέφερε ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Κυριακόπουλος τόνισε πως η επιστροφή στην πατρίδα είναι στόχος για πολλούς Έλληνες γιατρούς και η νέα ρύθμιση διευκολύνει αυτή την διαδικασία, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τζένη Γούργαρη χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως λύση ενός σημαντικού προβλήματος.
«Είναι μια ικανοποίηση που επιλύουμε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ελπίζει περισσότερα άτομα να συμβάλουν στην Ελλάδα στο μέλλον.
Ένα υποδειγματικό παράδειγμα για το brain gain
Ο Δαμιανός Κοκκινίδης από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ επισήμανε τη σημασία της νέας ρύθμισης για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και πώς μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. «Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι μια μικρή ρύθμιση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο brain gain», ανέφερε.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον μια πολιτική για το brain regain που φέρνει αποτελέσματα και ότι η διασπορά των Ελλήνων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Ανέφερε επίσης τις σημαντικές φορολογικές διευκολύνσεις για Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.