Οι επενδύσεις της Kos Biotechnology Partners ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ένα νέο venture fund που ξεκινά τη λειτουργία του στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι από τους Αλέξανδρο Τζούκα και Σίμο Συμεωνίδη, Managing Partner & Co-Founder.
Όπως δηλώνει ο κ. Συμεωνίδης, η μελέτη του Στέλιου Παπαδόπουλου, πατριάρχη της βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ, για το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα, αποτέλεσε το ερέθισμα για τις επενδύσεις στον τομέα, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά από αρκετές συνεντεύξεις σε επαγγελματίες της υγείας, αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αντί για τη Βοστώνη, με τον κ. Τζούκα να μεταφέρει την οικογένειά του στη χώρα.

Οι δύο άντρες τονίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, γεγονός που ενισχύει την προοπτική επιτυχίας του εγχειρήματος.
Ήδη, ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και άλλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στην Kos Biotechnology Partners.
Ο κ. Συμεωνίδης δηλώνει ότι στόχος είναι η συλλογή 100 εκατ. ευρώ στην αρχική φάση, με πιθανότητα επιπλέον 50 έως 80 εκατ. ευρώ, ενώ ίσως ο συνολικός στόχος να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Ακολούθως, αναμένεται να επενδυθούν 5-7 εκατ. ευρώ σε κάθε επιλεγμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας και λοιπών τομέων (pharma services, medical devices, diagnostics, AI-enabled).
Ευκαιρίες για την Ελλάδα
Ο κ. Τζούκας επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ικανούς επιστήμονες και έρευνα, ωστόσο δεν καταφέρνει να εμπορευματοποιήσει αποτελεσματικά την έρευνά της λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε μεγάλες αγορές. «Αν σκεφτούμε ότι 800 από τις 1.000 βιοτεχνολογίες διεθνώς είναι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατανοούμε τη σημασία για τις ελληνικές εταιρείες», αναφέρει.

Κατά τον ίδιο, ο νέος νόμος του αμερικανικού κογκρέσου που περιορίζει υπηρεσίες από την Κίνα πρόκειται να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ελλάδα να εισέλθει στις διεθνείς αγορές παροχής υπηρεσιών προς μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπλέον, οι κλινικές μελέτες αποτελούν άλλη μια σημαντική ευκαιρία. «Αν σκεφτούμε ότι χώρες με παρόμοιο πληθυσμό όπως το Βέλγιο έχουν έσοδα 2,8 δισ. ευρώ, κατανοούμε πόσο κρίσιμο είναι να εξελιχθεί και η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα», τονίζει ο κ. Τζούκας.
Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Τζούκας υπηρέτησε ως επενδυτής της Gurnet Point Capital, το επενδυτικό fund που ίδρυσε την Boston Pharmaceuticals, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση και την ανάπτυξη της εταιρείας μέσω ενός μοντέλου διαχείρισης ρίσκου που στηρίζεται σε στρατηγική χρηματοδότηση και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Η εξαγορά της Boston Pharmaceuticals από την GSK για 2 δισ. δολάρια αποτέλεσε στρατηγική κίνηση στην φαρμακευτική βιοτεχνολογία, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο της GSK με καινοτόμες θεραπείες στην ανάπτυξη για καρδιομεταβολικές νόσους.