Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τις οικονομικές δραστηριότητες υπό την εποπτεία του Δημοσίου.
Αυτό περιλαμβάνει τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη στη Βουλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα νομοσχέδια αφορούν: τη λειτουργία των τελωνείων, την ενσωμάτωση του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κανονισμού στο εθνικό δίκαιο, καθώς και το καθεστώς των κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών.
Αναθεώρηση του τελωνειακού κώδικα
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την πλήρη αναθεώρηση του τελωνειακού κώδικα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό μέσω ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα διευκολύνουν τη διαδικασία διεκπεραίωσης των συναλλαγών για πολίτες και επιχειρήσεις. Κεντρικό στοιχείο θα είναι η καθιέρωση ψηφιακής πλατφόρμας και η κατάργηση χειρόγραφων εγγράφων σε όλες τις συναλλαγές. Οι νέες διατάξεις θα ενσωματώνουν όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων στις συναλλαγές.
Ενσωμάτωση νέων δημοσιονομικών κανόνων
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα εστιάζει στην ενσωμάτωση των νέων δημοσιονομικών κανόνων στο εθνικό δίκαιο. Αναφερόμενοι στους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η δημοσιονομική εποπτεία των κρατών-μελών επικεντρώνεται στο ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, αντί στα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν η ετήσια αύξηση είναι χαμηλότερη από το όριο που έχει ορίσει η Κομισιόν, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα για θετικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Για την Ελλάδα, το όριο αύξησης για το 2026 είναι 3,6%. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη ρήτρα διαφυγής για τις εξοπλιστικές δαπάνες, προσφέροντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. ευρώ το 2026. Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό δημοσιονομικό χώρο θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα των ετών 2024 και 2025 και θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό.
Καθεστώς κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών
Το τρίτο νομοσχέδιο θα αναμορφώσει τους κανόνες που αφορούν τις δωρεές προς το δημόσιο, τα κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής και εκκαθάρισης των κληρονομιών, καθώς και η αξιοποίηση ανενεργών περιουσιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης. Θα δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Ευεργετών και Δωρητών για τη διασφάλιση διαφάνειας και ταχύτερων διαδικασιών, ενώ θα προβλέπονται και φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδρυμάτων και κοινωφελών δωρεών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 4.500 ενεργές σχολάζουσες κληρονομιές που θα παρακολουθούνται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.