Η έκθεση του Ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ανάπτυξης (DEVE) και Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκθεση, που προετοιμάστηκε ενόψει του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη, καταρτίστηκε σε συνεργασία του Νικόλα Φαραντούρη (εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής ENVI, the Left) με τον Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Robert Biedroń (εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής DEVE, S&D). Θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την σύνοδο του Ιουλίου και θα αποτελέσει τη επίσημη θέση του.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και της κοινωνίας μας. Είμαι υπερήφανος και ευγνώμον που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας ενεπιστεύθηκε, μαζί με τον Robert Biedroń, αυτή τη σημαντική Έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα που θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ. Η έγκρισή της με ευρεία πλειοψηφία από σχεδόν όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού φάσματος αποδεικνύει ότι, παρ’ όλες τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους μέσα από δουλειά, συνέπεια και συνεργασία. Αυτό είναι άλλωστε το ουσιώδες της δημοκρατίας;».
Τι είναι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι παγκόσμιοι στόχοι για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, που περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα, την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης, την προστασία της υγείας, την εκπαίδευση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η κεντρική πλατφόρμα του ΟΗΕ για την παρακολούθηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Συναθροίζεται ετησίως και πραγματοποιεί αναλυτικές αξιολογήσεις της προόδου σε σχέση με τους Στόχους, με τη συμμετοχή υπουργών, ανώτατων κυβερνητικών εκπροσώπων, εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής οργανισμών του ΟΗΕ, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων σημαντικών ομάδων κι άλλων ενδιαφερομένων.