Η υπογραφή τριών νέων μη δεσμευτικών Μνημονίων Κατανόησης (MoUs) επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς για την ανάπτυξη αποθήκης CO2 στον Πρίνο.
Σύμφωνα με την Energean, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025, η ωρίμανση του έργου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με 15 εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρήση της αποθήκης για τη διοχέτευση CO2 από τις παραγωγικές τους διαδικασίες. Η λιπασματοβιομηχανία Kavala Solutions είναι η πιο πρόσφατη, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για 250.000 τόνους CO2 ετησίως.
Είναι σημαντικό ότι το σημερινό ενδιαφέρον υπερβαίνει τη δυνατότητα της υποδομής, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης, φτάνοντας συνολικά τους 6,12 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ η χωρητικότητα της αποθήκης του Πρίνου είναι 4 εκατ. τόνους.
Η ανάγκη για επιπλέον υποδομές αποθήκευσης CO2 προκύπτει από τις εκπομπές που προέρχονται από διυλιστήρια και εργοστάσια τσιμέντου, οι οποίες φτάνουν τα 4 εκατ. τόνους ετησίως, καλύπτοντας πλήρως τη χωρητικότητα του Πρίνου στην πλήρη ανάπτυξή της. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που μίλησαν στην «Ν», οι απαιτήσεις για αποθήκευση CO2 στην ελληνική αγορά εκτιμώνται στα 13-14 εκατ. τόνους.
Οι υπολογισμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τις εκπομπές «emitters» από γειτονικές χώρες που ενδέχεται να επιθυμούν να διοχετεύσουν CO2 προς τον Πρίνο, δεδομένου ότι οι σχετικές υποδομές στην περιοχή είναι περιορισμένες. Σημειώνεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση για την Περιβαλλοντική και Κοινωνική Μελέτη Επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί με θετικές γνώμες από τους σχετικούς φορείς. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Άδεια Αποθήκευσης αναμένονται στους επόμενους μήνες.
Επιπλέον, αναμένονται οι πρώτες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) καθώς και από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Ο υφιστάμενος σχεδιασμός του Ομίλου περιλαμβάνει 4 γεωτρήσεις το 2026, καθώς δεν είναι δυνατή η χρήση των υφιστάμενων γεωτρήσεων για την έγχυση του υγροποιημένου CO2 που θα προέρχεται από τους «emitters» προς τον Πρίνο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναδύεται η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, με τη μεγάλη εκκρεμότητα να είναι η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τον καλύτερο σχεδιασμό του έργου εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Η εταιρεία σχεδιάζει την πραγματοποίηση ενός μη δεσμευτικού market test μέσα στη χρονιά, διατηρώντας τον στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία της αποθήκης το 2027.
Block 2 και Δυτική Αφρική
Ένα άλλο θέμα είναι το μέλλον του Block 2, καθώς η εταιρεία αναζητά στρατηγικό εταίρο για να προχωρήσει στην 3η φάση εξερεύνησης της παραχώρησης, δηλαδή στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.
Η Energean έχει ζητήσει και λάβει παράταση για την ολοκλήρωση της 2ης φάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2026, όταν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση έχει ενδείξεις ενδιαφέροντος από άλλες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες εξετάζουν τα δεδομένα των τριασδιάστατων ερευνών, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα συγκεκριμένη δέσμευση.
Η δήλωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Μαθίο Ρήγα καταδεικνύει ότι η εταιρεία εξετάζει την περιοχή της Δυτικής Αφρικής για πιθανές ευκαιρίες διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της.
Η στρατηγική προσέγγιση της Energean εστιάζει σε περιοχές με αποδεδειγμένα κοιτάσματα που θεωρούνται «μικρά» για μεγάλους «operators» ή που οι υφιστάμενοι «operators» δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω του μεγέθους τους. Έτσι, η Energean αναζητά μικρομεσαία κοιτάσματα που ταιριάζουν στο προφίλ της.
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στην Ιταλία, με την εταιρεία να περιμένει έγκριση από την ιταλική κυβέρνηση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Vega West», νότια της Σικελίας, το οποίο δείχνει αξιόλογο δυναμικό. Παρόμοιες κινήσεις εξελίσσονται και στην Αίγυπτο με σχέδια για χερσαία γεώτρηση το 2026 σε πετρελαϊκό κοίτασμα με δυνητικούς πόρους περίπου 90 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, στην χερσαία παραχώρηση East Bir El Nus (ΕΒΕΝ).
Οικονομικά αποτελέσματα Α’ τριμήνου
Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία ανακοίνωσε ημερήσια παραγωγή 180.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 84% αφορά φυσικό αέριο. Η μέση ημερήσια παραγωγή ήταν 145 kboed, με την παραγωγή του Ομίλου, χωρίς τον Ισραήλ, να αυξάνεται κατά 9% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των όγκων από την Cassiopea στην Ιταλία που αντιστάθμισαν τη μείωση στην Αίγυπτο.
Τα έσοδα για την περίοδο ανήλθαν σε $407 εκατ., με μικρή μείωση σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο 2024 ($413 εκατ.), κυρίως λόγω χαμηλότερης παραγωγής υγρών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αυτά εξισορροπήθηκαν από την αύξηση εσόδων φυσικού αερίου στην Ιταλία. Τα προσαρμοσμένα EBITDAX ανήλθαν σε $278 εκατ., αυξανόμενα κατά 7% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2024 ($259 εκατ.).