Από σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τους δασμούς στους εισαγόμενους χάλυβες και αλουμίνια, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Τρίτη που αυξάνει τους δασμούς από 25% σε 50%, με στόχο την προστασία στρατηγικών βιομηχανιών που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.
«Αποφάσισα ότι οι αυξήσεις στους δασμούς είναι αναγκαίες για να ρυθμιστούν οι εισαγωγές και να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια», αναφέρεται στο εκτελεστικό διάταγμα.
Ο πρόεδρος τόνισε: «Οι αυξημένοι δασμοί θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πρακτικής ξένων χωρών που προσφέρουν πλεονάζουσα παραγωγή σε χαμηλές τιμές, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου».
Η προεδρική απόφαση σημειώνει ότι οι προηγούμενοι δασμοί δεν είχαν επιτρέψει στις βιομηχανίες να αναπτυχθούν επαρκώς και να καλύψουν τις ανάγκες της εθνικής άμυνας.
Οι δασμοί είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επισκέφθηκε χαλυβουργία στην Πενσιλβάνια, δηλώνοντας τη δέσμευσή του να ενισχύσει τις βιομηχανίες της χώρας.
“With the help of patriots like you, we’re going to produce our own metal, unleash our own energy, secure our own future, build our country, control our destiny & we are once again going to put Pennsylvania steel into the backbone of America like never before.” –President Trump pic.twitter.com/buZDEWxXRu
— The White House (@WhiteHouse) June 1, 2025
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέτεινε άμεσα την απόφαση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει «βαθιά λύπη» για την κίνηση, η οποία, όπως ανέφερε, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και από τον Καναδά, τον μεγαλύτερο προμηθευτή χάλυβα και αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος υπέβαλε καταγγελία στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου για τις αμερικανικές πολιτικές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 2024, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου το 50% του χάλυβα και του αλουμινίου που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα, υποδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία αυτών των εισαγωγών για τη βιομηχανία τους.