Στις 170 ανέρχονται οι προσλήψεις που θα ενισχύσουν την εκτιμητική δύναμη του ΕΛΓΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του οργανισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και ανώτερα στελέχη του οργανισμού.
Οι προσλήψεις θα έχουν διάρκεια οκτώ μηνών και θα χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια εξατομικευμένων ελέγχων, καθώς και για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, σύμφωνα με τον ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο ΕΛΓΑ εκτελεί ένα σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Γι’ αυτό τον λόγο θα ενισχυθεί με 170 επιπλέον στελέχη με οκτάμηνη σύμβαση, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του εκτιμητικού έργου πιο γρήγορα. Καθώς θέλουμε να δώσουμε μια ουσιαστική ανάσα στον παραγωγικό κόσμο της χώρας» τόνισε ο κ. Τσιάρας.
«Από το 2019, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς όταν χρειάστηκε, είτε με την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 800 εκατομμύρια ευρώ, είτε με βοήθεια κατά την πανδημία COVID-19 ή την ενεργειακή κρίση. Αυτή η λογική θα συνεχιστεί», δήλωσε ο κ. Σταμενίτης.
Ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε σε μια «κίνησης ηθικής και ουσιαστικής στήριξης», προσθέτοντας ότι «ο ΕΛΓΑ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των σοβαρών ζημιών που προκαλεί η κλιματική κρίση». Συνέχισε αναφέροντας ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος και μπορεί να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς ότι, με την εμπειρία από την κρίση του παγετού το 2021, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους, υποσχόμενοι να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτικών νοικοκυριών.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση και ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και του σχετικού καταλογισμού αποζημιώσεων αναμένεται μέσα σε 2 έως 3 μήνες, με την πρόθεση του ΥΠΑΑΤ να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εθνικό και ευρωπαϊκό εργαλείο για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ζημιές που υπήρξαν λόγω του παγετού του Μαρτίου, καθώς και τις έντονες χαλαζοπτώσεις και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας σημαντικά την αγροτική παραγωγή.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε στον αρμόδιο υπουργό το σχέδιο ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου του ΕΛΓΑ, με στόχο τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών και τον προσδιορισμό των αναγκαίων αποζημιώσεων. «Είναι κοινή παραδοχή ότι απαιτείται μια σημαντική προσπάθεια, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα -λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες- να υπάρχει ολοκληρωμένη εκτίμηση του μεγέθους των καταστροφών και σαφής σχεδιασμός για τις αποζημιώσεις» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσιάρας.
«Γενικός προβληματισμός για τους δασμούς των ΗΠΑ – Διατηρούμε ψυχραιμία»
Αναφορικά με τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη για ψυχραιμία, αναφέροντας ότι «είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε την κατάσταση αυτή» και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα πλήττεται στους τομείς των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας».
Αναφερόμενος στα ελληνικά προϊόντα και την πιθανότητα εξαίρεσής τους από τους αμερικανικούς δασμούς, επεσήμανε ότι «η μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων μας προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση για πιθανές εξαιρέσεις από το συγκεκριμένο καθεστώς. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει ευρύτερη συζήτηση στο μέλλον, προκειμένου να δούμε τις εξελίξεις και τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών».