Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε την εναρκτήρια ομιλία του στο 28ο Harvard College China Forum, σε μια εκδήλωση που συγκέντρωσε εκατοντάδες Κινέζους φοιτητές και καθηγητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τους φοιτητές για τη διοργάνωση του Forum, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι και οι φοιτητές είναι οι πραγματικοί φορείς θάρρους και ανοιχτών οριζόντων σε κάθε κοινωνία.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Αναλύοντας την τρέχουσα διεθνή πολιτική σκηνή, δήλωσε ότι η Δύση και η Κίνα οφείλουν να συνεργαστούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και στις καταστάσεις στην Παλαιστίνη και την Αφρική.
Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη ανοικτής συζήτησης για τις διαφωνίες, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αρχή της καλής γειτονίας.
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ηγεσίες των χωρών δεν πρέπει να εστιάζουν αποκλειστικά στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους, σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες που οδηγεί σε εμπορικούς πολέμους και παραλληλία συμφερόντων δισεκατομμυριούχων, αλλά να στραφούν προς την εξασφάλιση αυτών των συμφερόντων μέσω νέων συνεργασιών και πολυμερών ρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ, ανέφερε ότι εάν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί με μια συνεργασία, οι άλλες θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους προς την συνεργασία μέχρι η εν λόγω δύναμη να αναγνωρίσει αυτήν την ανάγκη.
Τέλος, ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την προσέγγιση του αυταρχικού καπιταλισμού, επικαλούμενος το γνωστό ρητό του Deng Xiao Ping, «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια». «Κάθε χώρα πρέπει να ακολουθεί τη δική της πορεία ανάπτυξης, αλλά πρέπει επίσης να “αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα”, όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό. Και τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες», δήλωσε.