Η διατήρηση της ελεύθερης τιμολόγησης των ασφαλίστρων στον τομέα Υγείας, η μείωση του ασφαλιστικού κενού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ασφαλίσεις περιουσίας και αποταμίευσης, και η βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι τρεις από τις κυριότερες προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση.
Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην Ύδρα, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες, η ασφαλιστική αγορά εξέφρασε θετική στάση για τη δημιουργία ενός νέου Δείκτη Κόστους Υγείας, υπό τον όρο ότι αυτός δεν θα χρησιμεύσει ως πλαφόν για τις αυξήσεις των ασφαλίστρων. Διαφορετικά, θα προκύψουν έκτακτες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 5 δισ. ευρώ, που είναι αμφίβολο αν οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα μπορέσουν να καλύψουν πλήρως.
Για την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης ζήτησαν αλλαγή στην κυβερνητική φορολογική πολιτική, με την εισαγωγή περισσότερων φορολογικών κινήτρων για να καταστεί η ασφάλιση πιο ελκυστική για τους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενους.
Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, επισημάνθηκε ότι οι ζημιές αυξάνονται ετησίως κατά 5% με 6% τα τελευταία 30 χρόνια, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ασφάλισης για τις επιχειρήσεις. Από τις εταιρείες που υπάγονται στην υποχρέωση ασφάλισης κατά των φυσικών καταστροφών από 1 Ιουνίου, μόλις το 40% διαθέτει σχετική κάλυψη.
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τονίστηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποιούν συστηματικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την ταχύτερη και πιο αποδοτική παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό κόστος.
Στον τομέα ασφάλισης οχημάτων, υπογραμμίστηκε το πρόβλημα του αυξημένου κόστους αποζημίωσης, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών ανταλλακτικών και επισκευών, ιδίως για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και των υπερβολικά υψηλών προμηθειών που πληρώνονται στους μεσολαβητές.
Τέλος, σημειώθηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους αν επιθυμούν πράγματι να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις των ασφαλισμένων, αλλιώς διατρέχουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ανακλήσεων αδειών.