Sure! Here’s the rewritten content:
Μια νέα και αμφιλεγόμενη επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σε βάρος της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Με ένα αιφνιδιαστικό μήνυμα στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρώην Πρόεδρος δήλωσε ότι «εξουσιοδοτεί» τον Αντιπρόσωπο Εμπορικών Σχέσεων των ΗΠΑ να επιβάλει 100% δασμό σε όλες τις ξένες ταινίες, προξενώντας αναστάτωση στον αμερικανικό και διεθνή κινηματογραφικό τομέα.
«Η κινηματογραφική βιομηχανία στην Αμερική καταρρέει ραγδαία», ανέφερε ο Τραμπ τη Sunday το βράδυ.
«Αρκετές χώρες παρέχουν κίνητρα για να αποσπάσουν τους σκηνοθέτες και τα στούντιό μας από τις ΗΠΑ. Το Χόλιγουντ και άλλες περιοχές εντός των ΗΠΑ πλήττονται. Αυτή είναι μια οργανωμένη προσπάθεια από άλλες χώρες και επομένως αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Είναι, επιπλέον, ένα μήνυμα και προπαγάνδα! Γι’ αυτό, εξουσιοδοτώ το υπουργείο Εμπορίου και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για την επιβολή δασμού 100% σε κάθε ξένη ταινία που εισέρχεται στη χώρα μας. Θέλουμε τις ταινίες να γυρίζονται στην Αμερική, ξανά!», προσέθεσε εξηγώντας την κίνησή του.

Η αντίδραση από την κυβέρνηση Τραμπ ήταν άμεση αλλά ασαφής. Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, σχολίασε στο X: «Το αναλαμβάνουμε εμείς».
We’re on it. https://t.co/r5zCLxZrem
— Howard Lutnick (@howardlutnick) May 4, 2025
Ωστόσο, ειδικοί από το TIME και το Deadline επισημαίνουν ότι παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική και ποιος θα επιβάλει τους δασμούς.
Αναστάτωση και σοκ στη βιομηχανία
Η απειλή, αν και σε πρώιμο στάδιο και χωρίς λεπτομέρειες, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλους κραδασμούς στη βιομηχανία.
«Τι βόμβα», δήλωσε σύντομα ένα Γερμανός παραγωγός και διανομέας ταινιών στο Deadline.
Ένας άλλος παραγωγός από το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισε: «Είναι παρανοϊκό. Δηλαδή, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν μόνο αμερικανικές ταινίες; Ο Τζέιμς Κάμερον δεν μπορεί να γυρίσει το “Avatar” στο εξωτερικό; Ποιος θα πληρώσει τον δασμό; Αν είναι οι ανεξάρτητοι διανομείς, τότε όλοι θα κλείσουμε».
«Δεν μπορείς να επιβάλεις στους καλλιτέχνες ποιες ιστορίες θα πουν», πρόσθεσε.
Πώς επηρεάζονται οι streaming πλατφόρμες;
«Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις streaming πλατφόρμες, οι οποίες στηρίζονται στην παραγωγή τοπικών έργων και την παγκόσμια εκμετάλλευσή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αγοράς», δήλωσε ένας βετεράνος διανομέας ταινιών.
«Θα δούμε ξανά στην Αμερική παραγωγές γυρισμένες στο εξωτερικό; Θα αφαιρεθούν από τις streaming υπηρεσίες;» αναρωτήθηκε.
Σιωπή από το Χόλιγουντ
Όπως αναφέρει το Deadline, όλα τα μεγάλα στούντιο γυρίζουν ταινίες εκτός ΗΠΑ, από το “Avatar” έως το “Mission Impossible” και το “James Bond”.
Ωστόσο, η Ένωση Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αμερικής (MPA) δεν έχει ακόμη εκδώσει ανακοίνωση.
Πολλοί στο Χόλιγουντ αποφεύγουν πλέον την δημόσια κριτική προς τον Τραμπ, άλλοι έχουν μετακομίσει σε άλλες χώρες, ενώ κάποιοι έχουν πλησιάσει κοντά του.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής διανομής ταινιών, η στρατηγική του Τραμπ είναι να προκαλεί σύγχυση, άγχος και αποσπαστική προσοχή.
«Δεν βλέπω άλλο στόχο πέρα από τη σύγχυση και τον αντιπερισπασμό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα επισπεύσει τις αναγκαίες αυξήσεις στα φορολογικά κίνητρα των πολιτεών των ΗΠΑ».
«Θα καταστρέψει την αμερικανική βιομηχανία»
Ένας βετεράνος της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που διανέμει γαλλικές ταινίες, δηλώνει: «Θα καταστρέψει γρηγορότερα την αμερικανική βιομηχανία, καθώς θα αυξήσει το κόστος των αμερικανικών ταινιών οι οποίες ήδη δεν έχουν καλή απήχηση διεθνώς. Η δημιουργία κινήτρων για γυρίσματα στις ΗΠΑ θα ήταν πιο ευφυές, αλλά αμφιβάλω αν διαθέτει τόση έξυπνη σκέψη».
«Όσοι θεωρούν ότι αυτό θα φέρει δουλειές στις ΗΠΑ, δεν κατανοούν τις συνέπειες», προειδοποιεί άλλος επαγγελματίας της βιομηχανίας στο Deadline.
«Θα καθιστά αδύνατες τις μικρές και μεσαίες παραγωγές, καταστρέφοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας – από βοηθούς παραγωγής μέχρι σεναριογράφους και μοντέρ. Επιπλέον, θα μειώσει τις μεγάλες παραγωγές, λόγω του ότι τα στούντιο δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος», εξηγεί.
Η Ένωση Παραγωγών Αυστραλίας εξέφρασε μέσω της ιστοσελίδας της τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, Μάθιου Ντίνερ: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτή η ανακοίνωση και πώς θα εφαρμοστεί. Υπάρχουν πολλά άγνωστα για τη βιομηχανία μας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προκαλέσει παγκόσμιους κραδασμούς. Για την αυστραλιανή βιομηχανία, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής για να αντεπεξέλθει σε τέτοιες παγκόσμιες κρίσεις».
«Δεν έχει εξουσία»
Το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, αντέτεινε την ανακοίνωση του Τραμπ, μέσω δήλωσης του Μπομπ Σαλαντέι, ανώτερου συμβούλου επικοινωνίας.
«Πιστεύουμε ότι δεν έχει την εξουσία να επιβάλει δασμούς βάσει του Νόμου για Διεθνείς Οικονομικές Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, καθώς οι δασμοί δεν αποτελούν προβλεπόμενο μέτρο στο συγκεκριμένο νόμο».
Η απόφαση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με επαφές του ηθοποιού Τζον Βόιτ –«ειδικού πρέσβη» του Τραμπ στο Χόλιγουντ– με σωματεία και στούντιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα, πιθανόν σχετίζεται και με τη πρόσφατη απόφαση της Κινεζικής Κρατικής Διοίκησης Κινηματογράφου να «μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγονται» ως αντίκτυπο στους δασμούς 145% που είχε επιβάλει ο Τραμπ στην Κίνα.
«Δεν βγάζει κανένα νόημα» – Τι λένε οι ειδικοί
«Ξέρω ότι δεν είναι δουλεια της κυβέρνησης ή του Προέδρου να κατανοούν πώς φτιάχνονται οι ταινίες, αλλά εάν κατανοήσεις πόσο περίπλοκη και διασυνδεδεμένη είναι η παγκόσμια αγορά κινηματογράφου, αυτό είναι καταστροφικό και δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε η σύμβουλος ψυχαγωγίας Κάθριν Άρνολντ στο TIME.
Ο καθηγητής του UCLA, Τομ Νούναν, προσθέτει: «Η θεωρία πίσω από την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να είναι ότι αν γίνει λιγότερο ελκυστική η ξένη παραγωγή για οποιοδήποτε αμερικανικό κλάδο, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Θεωρητικά, αν επιβληθούν δασμοί σε όλα τα ξένα, αυτό θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «Αν η παραγωγή ή αγορά ταινιών ή σειρών από το εξωτερικό γίνει οικονομικά απαγορευτική, τότε σύμφωνα με την κυβέρνηση η ξένη παραγωγή θα επιστρέψει στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μάλλον η λογική τους, αλλά δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο».
Όπως εξηγούν ειδικοί στο TIME, η πρόταση του Τραμπ είναι εκτός κάθε οικονομικής λογικής. Οι δασμοί ισχύουν μόνο για υλικά αγαθά, ενώ οι ταινίες ανήκουν στην πνευματική ιδιοκτησία και στο διεθνές εμπόριο υπηρεσιών, τομέας στον οποίο οι ΗΠΑ είναι καθαρά εξαγωγέας.
«Έχουμε πολύ περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε», δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου, Ουίλιαμ Ράινς, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιβολής αντίποινων από άλλες χώρες στις εισαγωγές αμερικανικών ταινιών.