Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει αφοσιωμένος στο στόχο του να επαναφέρει την οικονομική ευημερία στην Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Αυτή η δήλωση αποτελεί παραλλαγή του προεκλογικού συνθήματος του προεδρικού γραφείου, γνωστού ως MAGA, δηλαδή «Να Kάνουμε την Αμερική Mεγάλη Ξανά».
Στην ανακοίνωση με τίτλο “Γιατί οι δασμοί του προεδρου Τραμπ είναι απαραίτητοι”, η κυβέρνηση τονίζει ότι οι εμπορικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχουν απογοητεύσει την Αμερική, αλλά έχει ήδη γίνει πρόοδος στην επαναβιομηχανοποίηση της χώρας.
Η ανακοίνωση παραθέτει χώρες και μεγάλες εταιρείες που έχουν προγραμματίσει ή δεσμευτεί για επενδύσεις στην Αμερική από την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ τον Ιανουάριο. Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι η Apple, η οποία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο επενδύσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων στην παραγωγή και την εκπαίδευση στην Αμερική.
Είναι σαφές ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να εστιάζει στη σημασία των διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες, παρουσιάζοντας τις ως αποδείξεις ότι η απειλή των δασμών έχει επιτυχία. Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, ειδικά αν προκύψουν συμφωνίες, κάτι που υπαινίχθηκε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ότι μπορεί να συμβεί σύντομα.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο τη Παρασκευή, υπήρξαν περιορισμένες ειδήσεις. Η Λέβιτ ερωτήθηκε σχετικά με αναφορές που υποστηρίζουν ότι «είμαστε εβδομάδες μακριά από την πρώτη συμφωνία με τουλάχιστον μία χώρα για τους δασμούς». Όταν ρωτήθηκε ποια είναι αυτή η χώρα, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά της, αλλά τόνισε πως έχει σημειωθεί καλή πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι 15 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνιών με συγκεκριμένες προσφορές.
Η Λέβιτ εξήρε και πάλι τη στρατηγική του Τραμπ για τους δασμούς, χαρακτηρίζοντάς την σημαντική για τη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών, παρά τις οικονομικές συνέπειες. Περιγράφοντας τη νεοαναγγελθείσα παύση, είπε πως αποτελεί τμήμα του σχεδίου του Τραμπ για μια νέα αρχή.
«Τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα για να γίνουν συμφωνίες και οι χώρες αυτές, σοφά, άκουσαν την προειδοποίηση του προεδρου Τραμπ να μην αντιδρούν. Ως αποτέλεσμα, ανταμείφθηκαν με μια 90ήμερη παύση και σημαντικά χαμηλότερους αμοιβαίους δασμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, για να εξετάσουν πιθανές λύσεις», δήλωσε.
Η Λέβιτ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επαναξιολογήσει την πολιτική των αμοιβαίων δασμών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει πτώση στις παγκόσμιες αγορές μετά την πρόσφατη επιβολή τους. «Ελπίζει ότι θα υπάρξουν καλές συμφωνίες πριν από την εκπνοή των 90 ημερών, και ότι θα ολοκληρωθούν αυτές οι συμφωνίες το συντομότερο δυνατό, ανά χώρα και με εξατομικευμένες συμφωνίες», δήλωσε.
Όταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν τα κριτήρια που θα έπρεπε να πληρούν οι χώρες για να παραταθεί η παύση, η Λέβιτ απάντησε: «Ο πρόεδρος θα λάβει αυτή την απόφαση όταν έρθει η προθεσμία των 90 ημερών». Σχετικά με την Κίνα, η Λέβιτ δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αισιόδοξος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. «Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε συμφωνία με την Κίνα. Εάν η Κίνα συνεχίσει να επιβάλλει αντίποινα, αυτό δεν θα είναι ωφέλιμο για αυτήν», κατέληξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.