Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιρ Στάρμερ στο Οβάλ Γραφείο ήταν θερμή, αλλά καθόλου δεν κρυβόταν η επιθυμία του Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της συζήτησης. Κατά τη διάρκεια μιας μισάωρης συνεδρίας ερωτήσεων, ο Τραμπ κυριάρχησε στη διαβούλευση, με τον Στάρμερ να παρεμβαίνει μόνο σπάνια. Στο τέλος, παραδέχθηκε ότι ο Στάρμερ είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη για την παράθεση ερωτήσεων στους δημοσιογράφους – τόσο για αυτούς που είναι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο, όσο και για τους Βρετανούς που επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον – καθώς κάθισε πιο κοντά στον Στάρμερ. Μιλούσε συνεχώς, ενώ κατά διαστήματα έκανε και χιουμοριστικές παρατηρήσεις προς τους δημοσιογράφους, καθώς και προς τον Στάρμερ και τη Βρετανία. «Μπορείς να τα βάλεις μόνος σου με τη Ρωσία;» ρώτησε, προκαλώντας μόνο γέλιο από τον Στάρμερ.
Και πώς αντέδρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός; Έμεινε καθιστός, σταυρώνοντας τα πόδια του, ενώ άφησε τον Τραμπ να εκφραστεί ελεύθερα, παρεμβαίνοντας μόνο περιστασιακά, όπως αναφέρει το BBC.
Η πιο δυνατή στιγμή της αντεπίθεσής του ήρθε όταν ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου έχει «παραβιαστεί» στη Βρετανία. Ο Στάρμερ αντέτεινε αμέσως, τονίζοντας ότι είναι «πολύ περήφανος» για την ελευθερία του λόγου στην πατρίδα του.
Η συνάντηση ακολούθησε ένα γνωστό πρότυπο, που έχουμε παρατηρήσει ήδη έξι φορές με άλλους ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: Ο Τραμπ ανέλαβε τον έλεγχο της συζήτησης και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να προβάλλει τα δικά του μηνύματα, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, στους δημοσιογράφους που παρευρίσκονταν, επισημαίνει το BBC.
Ο Στάρμερ, ωστόσο, θεώρησε καθήκον του να διακόψει τον Τραμπ και να τον διορθώσει σχετικά με τις δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που είχε κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατά την προηγούμενη συνάντησή του με τον Τραμπ.
Ο μύθος των αμερικανικών δαπανών
Εν τω μεταξύ, το BBC δημοσίευσε μια μικρή έρευνα σχετικά με τις δαπάνες Ευρώπης και Αμερικής στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εμείς έχουμε δαπανήσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτοί 100 δισεκατομμύρια», είπε ο Τραμπ. Ωστόσο, το BBC δεν επιβεβαίωσε αυτή τη δήλωση. Αναφερόμενο σε δεδομένα από το Ινστιτούτο του Κιέλου – το οποίο παρακολουθεί τη χρηματοδότηση – επισήμανε ότι η Ευρώπη συνολικά έχει δαπανήσει περισσότερα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως το τέλος του 2024, η συνολική δαπάνη της Ευρώπης για την Ουκρανία ανέρχεται σε 138,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά περιλαμβάνουν τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διμερείς συμφωνίες από χώρες της Ευρώπης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, καλύπτοντας στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια περίοδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παραμένουν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δωρητής, έχουν δαπανήσει 119,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου.
Ο Στάρμερ στην τοποθέτησή του ήταν σαφής, ότι η βρετανική βοήθεια στην Ουκρανία ήταν κυρίως δωρεά.
Η άρνηση δέσμευσης
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατόν το Κίεβο να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει, ο Τραμπ έδωσε μια αόριστη απάντηση. Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθήσουν την πορεία του Κιέβου για την ανάκτηση ορισμένων εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, εστιάζοντας στη «θαλάσσια γραμμή», στο πλαίσιο ευρύτερων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Ναι, υπάρχουν πολλά κατεχόμενα εδάφη», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Ναι, έχουμε μιλήσει γι’ αυτό. Πολλές θαλάσσιες ζώνες έχουν αφαιρεθεί, και θα το συζητήσουμε, και θα δούμε εάν είναι δυνατόν να τις ανακτήσουμε για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Στο τέλος, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία «σύντομα ή καθόλου».

Τα υπονοούμενα για μη επιβολή δασμών στη Βρετανία
Ο Τραμπ ήταν πιο σαφής όταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις στην Ευρώπη, κυρίως στη Βρετανία. «Είμαι εδώ για διαφορετικό λόγο – μιλάμε για μια πολύ διαφορετική περιοχή. Αυτό (βρίσκεται στη Βρετανία) είναι κάτι που έχω επενδύσει. Κατέχω το Turnberry, το Aberdeen και ένα σπουδαίο μέρος που ονομάζεται Doonbeg στην Ιρλανδία. Έχω μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα σας», δήλωσε.
Αν και απέφυγε να κάνει αρνητικές δηλώσεις για την Ευρώπη, ούτε την κύριευση του εξύβρισε όπως την Τετάρτη («Μας έχει π@@@@ει»), υπονόησε ότι δεν θα επιβάλει δασμούς. Ο Στάρμερ παρενέβη, επισημαίνοντας ότι η εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ «είναι ισορροπημένη και οριακά υπέρ σας».
Στο τέλος της συνάντησης, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις με τον Στάρμερ μπορεί να ήταν τεταμένες. Παρά τον χαρακτηρισμό του «σκληρού διαπραγματευτή», δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και τόνισε τη «πολύ δυνατή» συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση, ο Στάρμερ δήλωσε ότι έχει «έναν αληθινό φίλο στον Λευκό Οίκο».