«Δηλώνω την 8η Μαΐου ως Ημέρα της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την 11η Νοεμβρίου ως Ημέρα της Νίκης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, αν και φαίνεται να παραβλέπει ορισμένα στοιχεία.
Η 8η Μαΐου, ημερομηνία της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, γιορτάζεται ευρέως στη Δυτική Ευρώπη (ενώ η Ρωσία την τιμά στις 9 Μαΐου), αλλά δεν είναι αργία στην Αμερική.
Μετά την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στην Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίστηκε στην Ασία μέχρι την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας, στις 2 Σεπτεμβρίου.
Στις 11 Νοεμβρίου τιμάται η υπογραφή της ανακωχής το 1918, που τερμάτισε τις εχθροπραξίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στη Γερμανία και τους Συμμάχους. Αυτή η ημερομηνία είναι αργία στις ΗΠΑ και γιορτάζεται ως “Ημέρα των Βετεράνων” προς τιμήν των πρώην στρατιωτών.
«Έχουμε πετύχει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα»
«Πολλοί σύμμαχοι και φίλοι γιορτάζουν την 8η Μαΐου ως Ημέρα της Νίκης, αλλά εμείς έχουμε συμβάλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πολύ περισσότερο, για να διασφαλίσουμε μια νικηφόρα έκβαση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Τραμπ.
«Κερδίσαμε και τους δύο πολέμους, κανείς δεν μπορούσε να μας συγκριθεί σε δύναμη, γενναιότητα ή στρατηγική, αλλά δεν γιορτάζουμε ποτέ τίποτα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε ηγέτες που να ξέρουν πώς να το κάνουν!» πρόσθεσε. «Θα ξαναρχίσουμε να γιορτάζουμε τις νίκες μας!».
Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν συνοδεύτηκε από κάποια εκδοχή διατάγματος.
Απώλειες των ΗΠΑ και των Ευρωπαϊκών Συμμάχων στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε αμφότερους τους παγκόσμιους πολέμους, συμμετέχοντας στρατιωτικά και παρέχοντας σημαντική υλική υποστήριξη στους Συμμάχους. Ωστόσο, δεν ήταν η χώρα με τους περισσότερους στρατιώτες ή αυτές με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στη σύγκρουση το 1917, έπειτα από την εντατική γερμανική υποβρύχια δραστηριότητα που απειλούσε τα αμερικανικά εμπορικά πλοία.
Κινητοποίησαν τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες, αριθμός μικρότερος των στρατευμάτων που κινητοποιήθηκαν από τις συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη (σχεδόν εννέα εκατομμύρια από Γαλλία και Βρετανία, έξι εκατομμύρια από Ιταλία, 18 εκατομμύρια από Ρωσία). Επίσης, οι εκτιμήσεις για τις απώλειές τους είναι σημαντικά χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες χώρες.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να υποστηρίζουν τους Συμμάχους και μπήκαν στον πόλεμο μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό μουσείο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 416.800 στρατιώτες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, περισσότερους από τη Βρετανία (383.600), αλλά λιγότερους από την ΕΣΣΔ, οι απώλειες της οποίας κυμαίνονται από 8,8 έως 10,7 εκατομμύρια στρατιώτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ