Αναμφίβολα, ο πρόεδρος Τραμπ προχωρά σε μια εντυπωσιακή αλλαγή, μειώνοντας τους δασμούς στην Κίνα κατά 80%. Αναιρεί τις απειλές και τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου, κάνοντας μια σημαντική παραχώρηση ή υποχώρηση, ανάλογα με την ερμηνεία. Ωστόσο, ενδέχεται η κίνηση αυτή να είναι στρατηγικά υπολογισμένη για τον ίδιο και την αμερικανική κυβέρνηση.
Αυτή η απόφαση έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία και μία ημέρα πριν από τις διμερείς επαφές με την Κίνα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις. Ο Τραμπ μειώνει τους δασμούς του 145% για να δώσει μια ευκαιρία στις συνομιλίες του Σαββάτου, κάτι που ζητούσε το Πεκίνο σχεδόν από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι δασμοί.
Η κίνηση συμβαδίζει με τη μείωση κατά 60% των εξαγωγών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ryan Petersen, διευθύνοντα σύμβουλο της Flexport.
Ωστόσο, ακόμη και με τη μείωση των δασμών στο 80%, παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα πείσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εισάγουν κινεζικά προϊόντα. Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το 50% είναι το κατώφλι για την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές εμπορικές συναλλαγές, όπως αναφέρει το CNN.
Επίσης, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα είναι αρκετά πιο σύνθετες σε σύγκριση με αυτές με τη Βρετανία. Γι’ αυτό οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο.
Συζητούν περισσότερο για ένα καλό πρώτο βήμα, το οποίο ωστόσο δεν θα καταλήξει σε κάποια “συμφωνία”, ούτε καν σε ένα πλαίσιο ανάλογο με εκείνο που ανακοίνωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προετοιμάζονται για τις συνομιλίες με τους Κινέζους της Γενεύης αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι φυσικό να ελπίζουμε ότι η δυναμική από την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί. Ωστόσο, συγκρατώ τις προσδοκίες μου. Οι δασμοί είναι υψηλοί και οι εντάσεις είναι αυξημένες. Είναι πιο εύκολο να επιβληθούν δασμοί παρά να τους καταργήσεις», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ, πρώην εμπορική διαπραγματευτής και νυν αντιπρόεδρος του Asia Society Policy Institute.
Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αντίθετος στα εμπορικά ελλείμματα, θεωρώντας τα ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κλοπή» και αντιμετώπιση αδικίας.
Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και κέντρο της μεταποίησης, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, ο Τραμπ έχει επιβάλει τους πιο υψηλούς δασμούς στην Κίνα, με ποσοστά που φτάνουν το 145% για πολλά προϊόντα.
Η Κίνα απάντησε με δασμούς τουλάχιστον 125% για τα περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Οι οικονομίες και των δύο χωρών αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις από τον εμπορικό πόλεμο, με συναισθηματικά και οικονομικά «χτυπήματα» να έχουν ήδη εμφανιστεί.
Οι επενδυτές, μαζί με επιχειρήσεις και καταναλωτές από τις δύο χώρες, ελπίζουν σε βελτίωση της κατάστασης και ευελπιστούν ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου θα βοηθήσουν στον πρώτο επίσημο διάλογο ανάμεσα σε κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Κίνας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ, αν και οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές.
Η συμφωνία με τη Βρετανία ήταν εύκολη
Η Κάτλερ αναμένει ότι οι υπουργοί Σκοτ Μπέσεντ και Τζέιμισον Γκριρ θα χρησιμοποιήσουν την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως παράδειγμα για να δείξουν ότι η πολιτική τους αποφέρει αποτελέσματα και ότι άλλες χώρες ανησυχούν για την Κίνα.
Δεν πειράζει αν οι λίγες λεπτομέρειες της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή επιτυχία – αν υπάρχει επιτυχία για τις ΗΠΑ. Και είναι συμφωνία που ήταν πιο εύκολη στην πρόοδο. Από την άλλη, ο Χε Λιφένγκ είναι πιο δύσκολος αντίπαλος.
Με την Κίνα, οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν δύσκολα ζητήματα. Οι δασμοί στις εξαγωγές ξεκινούσαν από το 10% και παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα ακόμη και μετά τη “συμφωνία”. Κάποια βρετανικά προϊόντα έχουν μικρές ελαφρύνσεις από τους δασμούς, και η διοίκηση Τραμπ φαίνεται να υπονοεί ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι ευνοϊκοί όροι στο τραπέζι.
Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα 12 δισ. δολαρίων με το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. «Πρόκειται ουσιαστικά για ισορροπημένο εμπόριο», ανέφερε η Κάτλερ στο CNN.
Η Κίνα είναι διαφορετική περίπτωση
Λίγοι πιστεύουν ότι αυτή η πρώτη φάση συζητήσεων θα επιφέρει την επιστροφή των δασμών στις ΗΠΑ και Κίνα στα επίπεδα που υπήρχαν πριν την αρχή της δεύτερης θητείας του Τραμπ. Αυτό περιλαμβάνει και τον υπουργό οικονομικών Bessent, ο οποίος δήλωσε στο Fox News: “Η εντύπωσή μου είναι ότι οι συζητήσεις σε αυτό το Σαββατοκύριακο θα επικεντρωθούν στην αποκλιμάκωση και όχι σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία”.
Μάλιστα, ο Τραμπ ανέφερε ευθέως ότι δεν σκοπεύει να σκεφτεί τη μείωση των δασμών για να φέρει την Κίνα σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αναφορά σε ανώνυμες πηγές από την New York Post προτείνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σχέδια για μείωση των δασμών στην Κίνα έως και 50% την επόμενη εβδομάδα. Από αυτή την άποψη, είναι θετικό σημάδι ότι ο Τραμπ δήλωσε πως δεν σκέφτεται να επιβάλει ακόμη υψηλότερους δασμούς.
Τα σχόλια του Bessent για αποκλιμάκωση υποδηλώνουν ότι αυτό το υψηλό επίπεδο δασμών είναι πιθανό να μειωθεί σε κάποιο ελάχιστο επίπεδο και για τις δύο πλευρές, δήλωσε η Susan Shirk, καθηγήτρια στη Σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής του UC San Diego.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η κυβέρνησή του είναι πιο πειθαρχημένοι στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων σε σύγκριση με προηγούμενες φορές, κάτι που υποδηλώνει ότι “δεν είναι πιθανό να κάνουν λάθη”, όπως είπε.