Σήμερα (7/4), στην συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσιάστηκαν συνολικά 15 λάθη και παραλείψεις σε δράσεις πρόληψης και παρέμβασης, καθώς και 8 λάθη και παραλείψεις σε ενέργειες διαχείρισης που σχετίζονται με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά
Ο Γιώργος Καΐρης, που έχασε την αγαπημένη του Τάνια και αναζητά δικαίωση, ανέφερε ότι από το 2003 έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο άμεσος αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, νομικές προσφυγές, αβλεψίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες καθυστερήσεις έκαναν την υλοποίησή του αδύνατη, με αποτέλεσμα το 2018 να μην υπάρχει η αναγκαία ενημέρωση.
«Δεν τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα Evita, το οποίο μέσω υπολογιστών και δορυφόρων θα παρείχε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την περιοχή και θα μπορούσε να συμβάλλει στον σχεδιασμό εκκένωσης. Η επιστημονική ομάδα που το διαχειριζόταν διαλύθηκε, με τους επιστήμονες να μετατρέπονται σε τηλεφωνητές στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής. Για τις ανείπωτες αυτές παραλείψεις, κανείς δεν προκάλεσε ποινικές ή άλλες διαδικασίες».
Μια άλλη σημαντική άσκηση, η ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2018, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στην Πεντέλη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Συμμετείχαν ερπυστριοφόρα, canadair, ελικόπτερα και drones.
«Τον Ιούνιο του 2018, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναφερόταν στη συναντήση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, τονίζοντας την ετοιμότητα του Π.Σ. και την αποτελεσματικότητα του «εξαιρετικού συστήματος δασοπυρόσβεσης». Όμως λίγες ημέρες αργότερα, η ίδια περιοχή καταστράφηκε από φωτιά και οι αρχές δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη μορφολογία της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς, δεν έγινε χρήση εναέριων μέσων ούτε κινητοποιήθηκαν οχήματα!».
Ακόμη, η κ. Καΐρη σημείωσε ότι από την προηγούμενη ημέρα γνωρίζοντας τις επικείμενες συνθήκες, «οφείλαν να ετοιμάσουν όλους τους μηχανισμούς προστασίας και να μετασταθμεύσουν δυνάμεις», κάτι που δεν έγινε. Στις κρίσιμες ώρες, οι υπηρεσίες ήταν υποστελεχωμένες, και παρόλο που υπήρχαν πυρκαγιές σε άλλες περιοχές, δεν υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση στην Ανατολική Αττική.
Παράλληλα, δεν πραγματοποιήθηκε εναέρια επιτήρηση από ελικόπτερα του Π.Σ. ούτε σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία πληροφόρηση από αέρος».
Η φωτιά στο Νταού Πεντέλης ξεκίνησε στις 16:20, και η ανταπόκριση στην αρχική αναφορά έγινε αργότερα, στις 16:39, με τη διακήρυξη της στις 16:51, 30 λεπτά αργότερα. «Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, κανείς δεν κινητοποιήθηκε! Οι επικεφαλής που κλήθηκαν στο πεδίο έφτασαν καθυστερημένα και χωρίς κατάλληλα οχήματα. Δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ τους ούτε με άλλες υπηρεσίες για ενημέρωση των πολιτών. Το Ε.Σ.Κ.Ε. λειτουργούσε χωρίς συντονισμό, αγνοώντας τις πληροφορίες που οι πολίτες μεταβίβαζαν».
Παρά την αναγνωρισμένη δυναμική της φωτιάς, «κανείς δεν επιχείρησε οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης ή έστω ενημέρωση για τους κινδύνους. Δεν έγινε ποτέ Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην Πυροσβεστική, όπως η νομοθεσία απαιτούσε και κανείς δεν κλήθηκε να απολογηθεί».
Η διάθεση και η δράση άλλων υπηρεσιών, όπως το Λιμενικό Ραφήνας, ήταν ανεπαρκής, αφού η περιοχή φλεγόταν και δεν αντελήφθησαν τίποτα μέχρι οι τουρίστες να ειδοποιήσουν από την Πρεσβεία της Δανίας. «Άφηναν τα πλοία να ξεφορτώνουν αυτοκίνητα στο λιμάνι, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, χωρίς καμία παρέμβαση».
Σοβαρές ήταν και οι παραλείψεις του Ε.Κ.Α.Β., που δεν προέβησαν σε έγκαιρη ανταπόκριση και αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι κινδύνεψαν. «Τα νοσοκομεία δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως και πολλοί εγκαυματίες μεταφέρθηκαν σε μη εξειδικευμένα νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας την κατάσταση τους».
Είναι αξιοσημείωτο πως ενώ υπήρχαν γνωστοί θάνατοι και τραυματισμοί, σε μια συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε, η πληροφορία αυτή αποκρύφτηκε, και οι υπεύθυνοι παρέθεταν δηλώσεις του τύπου «για ελάχιστους τραυματίες» ενώ στην πραγματικότητα ήταν σαφώς περισσότερες».
Ο σύλλογος αναμένεται να επισημάνει τις ευθύνες όλων όσων μετείχαν στη διαδικασία, καλώντας τους υπεύθυνους για τις καταστροφές να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την τελική δήλωση του διοικητικού συμβουλίου, «αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, και ελπίζουμε στην αναβάθμιση των κατηγοριών για τους υπεύθυνους, αφού βλέπουμε πως όσοι υφίστανται δικαστική εξέταση έχουν την ευθύνη για την εκδήλωση αυτού του εγκλήματος».