Η «Τρίτη και 13» θεωρείται από πολλούς μια κακή μέρα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες, όπου ο αριθμός 13 συνδυάζεται με την Τρίτη – μια ημέρα που, σύμφωνα με την ισπανική λαϊκή παράδοση, «δεν είναι καλή για γάμους και ταξίδια». Η αρνητική της φήμη έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, τη θρησκεία και τις δεισιδαιμονίες, παραμένοντας σύμβολο κακοτυχίας έως σήμερα.
Εν αντιθέσει με την «Τρίτη και 13» που θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα και σε ισπανόφωνες χώρες, οι Αγγλοσάξονες και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί βλέπουν την «Παρασκευή και 13» ως την πιο άτυχη ημέρα.
Πολλοί Έλληνες συνδέουν την Τρίτη και 13 με κακοτυχία, καθώς η ημέρα αυτή συνδέεται με ιστορικές τραγωδίες, όπως η πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους στις 13 Απριλίου 1204, που ήταν ημέρα Τρίτη, και η τελική πτώση της Πόλης στα χέρια των Οθωμανών στις 29 Μαΐου 1453, επίσης Τρίτη.
Στον ισπανόφωνο κόσμο, η Τρίτη και 13 θεωρείται κακή μέρα, όπως αποτυπώνεται στην παροιμία: «En martes, ni te cases ni te embarques», που σημαίνει «Τρίτη μη παντρευτείς και μη ξεκινήσεις ταξίδι».
Ο αριθμός 13 θεωρείται «φορτισμένος» με αρνητική ενέργεια, καθώς διαταράσσει την αριθμητική και συμβολική ισορροπία του 12, ενός αριθμού που επανεμφανίζεται στην ιστορία και τη μυθολογία: 12 θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 Ευαγγέλια, 12 μαθητές του Χριστού, 12 ώρες ημέρας και νύχτας.
Η φοβία προς τον αριθμό 13 ονομάζεται triskaidekaphobia. Πολλοί αποφεύγουν τη θέση 13 σε μέσα μεταφοράς ή πτήσεις, καθώς σε πολλά αεροσκάφη απουσιάζει η σειρά θέσεων 13 ή ο αριθμός πτήσης 13. Στις κάρτες ταρό, ο αριθμός 13 σχετίζεται με την κάρτα του θανάτου.
Η προσθήκη του αριθμού 1 στο 12 θεωρείται από κάποιους ως η έναρξη ενός νέου και άγνωστου κύκλου, προκαλώντας αβεβαιότητα και ανησυχία. Έτσι, η 13 έγινε συνώνυμο της κακοτυχίας και του απρόσμενου.
Η «Τρίτη και 13» στον ελληνικό κινηματογράφο
Η «γρουσούζικη» Τρίτη και 13 βρήκε τη θέση της και στον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1963 κυκλοφόρησε η ομώνυμη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Νίκο Σταυρίδη, ο οποίος υποδύεται έναν προληπτικό πολιτικό μηχανικό.
Δίπλα του ο Γιάννης Γκιωνάκης, στον ρόλο του φτωχού αλλά φιλοδώξου παλιού συμμαθητή, που λειτουργεί ως το «γούρι» του. Το σενάριο υπογράφουν οι Γιώργος Λαζαρίδης και Γιώργος Ρούσσος, με τη σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου.
Το «13» στο ελληνικό τραγούδι
Η… αρνητική ενέργεια του αριθμού 13 αποτυπώνεται και σε ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, το «Ο μήνας έχει 13», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Μιχάλη Κακογιάννη.
Το τραγούδι αυτό αποδόθηκε μοναδικά από τη Σοφία Βέμπο στην ταινία «Στέλλα», περιγράφοντας τη μοίρα μιας γυναίκας που έμεινε ορφανή και χήρα στις 13 του μήνα.