Η Google τιμά τη Γιορτή της Μητέρας, που φέτος πέφτει την Κυριακή (11/5), με ένα ιδιαίτερο Doodle που απεικονίζει ένα ανθισμένο λουλούδι. Η εταιρεία αφιερώνει αυτό το Doodle «σε όλες τις μαμάδες του κόσμου που μας βοηθούν να ανθίσουμε».
Η Γιορτή της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας, επίσης γνωστή ως Ημέρα της Μητέρας, είναι μια ετήσια γιορτή που αναγνωρίζει τη μητέρα και τη μητρότητα, καθώς και τη σημασία τους στην κοινωνία. Γιορτάζεται σε διάφορες χώρες διαφορετικές ημέρες, συνήθως τον Μάρτιο ή τον Μάιο. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, φέτος στις 11 Μαΐου.
Η σύγχρονη εκδοχή αυτής της γιορτής καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προήλθε από κινήματα γυναικών της Αγγλίας και της Αμερικής. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε το 1865 το Mothers Friendships Day και επακόλουθες συναντήσεις γνωστές ως Mothers Day Meetings, όπου οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) πραγματοποίησε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σύνθημα peace and motherhood, στοχεύοντας στο να αποτρέψει την αποστολή των παιδιών στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την Υπαπαντή (2 Φεβρουαρίου), όταν η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Παναγία και τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.
Η ταυτόχρονη γιορτή της Υπαπαντής με την ημέρα της μητέρας ξεκίνησε το 1929. Από τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός της Υπαπαντής υποχώρησε, ενώ η γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου κέρδισε έδαφος.
Το ήξερες;
Το πρώτο Doodle εμφανίστηκε ως «εκτός γραφείου» όταν οι ιδρυτές της Google, Λάρι και Σέργκι, πήγαν διακοπές. Τα τελευταία 25 χρόνια, τα Doodle έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, γιορτάζοντας ήρωες, γεγονότα, πολιτισμούς και πολλά άλλα.
Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 5.000 Doodle.
Τι είναι τα Google Doodle
Τα Google Doodle σχεδιάζονται για να τιμήσουν γεγονότα, επετείους και τα γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων και άλλων αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων. Η ομάδα doodlers της Google αναζητά πάντα νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.