Sure! Here’s a rewritten version of the content:
Η εβδομάδα άνοιξε με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται στο Κίεβο δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προβάλλοντας ένα τελεσίγραφο στον Βλαντίμιρ Πούτιν: υπογράψτε άμεσα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, διαφορετικά, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα σας επιβάλλουμε κυρώσεις και αυστηρές ποινές, αναφέρει ο Guardian.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές προτάσεις, αντεπίθεση και ανταλλαγές απόψεων, σε μία εβδομάδα εντυπωσιακής διπλωματίας που θύμιζε γεωπολιτική παρτίδα πόκερ.
Στο τέλος της εβδομάδας, όμως, δεν υπήρξε ούτε κατάπαυση του πυρός ούτε κυρώσεις. Πολλές γύροι συνομιλιών διεξήχθησαν στην Τουρκία, αλλά η πρόοδος φάνηκε απίθανη, με τον δρόμο προς την ειρήνη να παραμένει θολός.
Το πρωί της Δευτέρας, ο Πούτιν σε μια γραπτή δήλωση περιφρόνησε την ιδέα ότι η Δύση θα του απευθύνει τελεσίγραφα, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία πάντοτε προσέφερε κατάπαυση του πυρός, αλλά η Ουκρανία την απέρριπτε. Αντιπρότεινε, αντί για άμεση κατάπαυση, να ξεκινήσουν συνομιλίες, ορίζοντας και ημερομηνία: Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.
Η πρόταση του Πούτιν αντιβαίνει στις απαιτήσεις των δυτικών ηγετών. Ο Στάρμερ, ο Μερτς και ο Μακρόν είχαν τονίσει ότι η κατάπαυση θα έπρεπε να προηγηθεί χωρίς προϋποθέσεις, αλλιώς θα επιβάλλονταν κυρώσεις. Είχαν επίσης καταστήσει σαφές ότι ο Τραμπ συμφωνούσε με αυτή την προσέγγιση.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε το Κίεβο. «Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει ΑΜΕΣΑ», δήλωσε στην πλατφόρμα Truth Social. «ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ!!!»
Μία κάπως θετική έκβαση στο μήνυμά του ήταν ότι αν η συνάντηση δεν αποφέρει συμφωνία, οι δυτικοί ηγέτες θα «προχωρήσουν αναλόγως». Ωστόσο, αυτή η θέση απέχει από την αυστηρή προσέγγιση απέναντι στον Πούτιν που ανέμεναν οι Ευρωπαίοι από τον Τραμπ.
Αργότερα, ο Ζελένσκι ανέβασε το επίπεδο της συνομιλίας με την πολιτική του πρόταση για μια υψηλού επιπέδου σύνοδο. «Απαιτούμε μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός από αύριο», δήλωσε. Ταυτόχρονα δήλωσε: «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη. Προσωπικά. Ελπίζω αυτή τη φορά οι Ρώσοι να μην αναζητούν δικαιολογίες».
Η κίνηση αυτή του Ζελένσκι σημείωσε μια σημαντική πρόκληση προς τον Ρώσο ηγέτη. Εάν ο στόχος του Πούτιν ήταν να αποφύγει την πίεση για κατάπαυση του πυρός με μια απλή προσφορά, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε να εντοπίζει τη στρατηγική του. Αυτή η αντίδραση του Ζελένσκι υποδηλώνει ότι δεν ήταν μια κίνηση που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως με τους δυτικούς συμμάχους.
«Αν διαβάσετε προσεκτικά, ανέφερα και την κατάπαυση του πυρός και τη συνάντηση», είπε σε συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Διατύπωσα τα λόγια μου ακριβώς έτσι. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί το έκανα. Αλλά ήξερα ακριβώς τι έκανα», προσέθεσε με αινιγματικό ύφος.
Ο Ζελένσκι, όπως και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τα λόγια του ώστε να μην δυσαρεστήσει τον Τραμπ. «Είναι μια θεατρική παράσταση για έναν και μόνο θεατή», παρατήρησε μια πηγή ασφαλείας από την Ουκρανία. Ο χορός αυτός μπορεί να είναι κουραστικός, αλλά αν κάτι πάει στραβά – όπως συνέβη κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου – οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές.

Η συμμετοχή του Πούτιν στην Τουρκία φάνηκε πάντα αμφίβολη, αλλά η τριήμερη σιωπή από το Κρεμλίνο αποκάλυπτε ότι εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές. Τελικά, έστειλε μια διαπραγματευτική ομάδα στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι – πρώην υπουργό Πολιτισμού που έχει συγγράψει βιβλία που απεικονίζουν τη Δύση ως εχθρό της Ρωσίας.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ο Ζελένσκι ανησυχούσε για την απουσία των Ρώσων. Ο Μεντίνσκι διαμαρτυρήθηκε ότι οι Ουκρανοί δεν εμφανίστηκαν. Ο Πούτιν ήταν στο Κρεμλίνο σιωπηλός, ενώ ο Τραμπ ολοκλήρωνε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τελευταίας στιγμή συνάντησης με τον Πούτιν.
Την Παρασκευή, τελικά οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν, αλλά κράτησαν λιγότερο από δύο ώρες και κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων, χωρίς περαιτέρω πρόοδο.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την κατάπαυση του πυρός και, αφού αντάλλαξαν κείμενα, αποφάσισαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες.
Η ρωσική πλευρά υπήρξε επίμονα απαιτητική. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, χαρακτήρισε τις συνομιλίες («στις οποίες η Ουκρανία συμμετείχε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ») ως «αδιέξοδες» και «άσκοπες». Επαναλαμβάνοντας τη θέση του προεδρικού γραφείου, δήλωσε ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί συνάντηση Τραμπ και Πούτιν για να επιτευχθεί η ειρηνική λύση της σύγκρουσης.
Η εβδομάδα έκλεισε χωρίς καμία ένδειξη σταθερής ειρηνικής λύσης και με περιορισμένη συζήτηση από τις ΗΠΑ για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που υποσχέθηκαν οι Στάρμερ και Μακρόν κατά της Ρωσίας.
Σε μια συμβολική κίνηση, ο Ζελένσκι και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες τηλεφώνησαν ξανά στον Τραμπ – αυτή τη φορά από μια σύνοδο κορυφής στα Τίρανα. «Εναρμονίζουμε στενά τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Στάρμερ, διατυπώνοντας μια θέση που δεν φαίνεται να αποτελεί ομοφωνία απέναντι στο Κρεμλίνο.
Ο Τραμπ στα σχόλιά του αυτή την εβδομάδα εξέφρασε ενθουσιασμό για την πιθανότητα μιας διμερούς συνάντησης με τον Πούτιν, κάνοντας ελάχιστες αναφορές σε πιθανές συνέπειες για τη Ρωσία.
Νωρίτερα στην εβδομάδα, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη σιγουριά του, αλλά και την προσοχή του στο γεωπολιτικό «τραπέζι του πόκερ». «Είμαι γενικά σίγουρος. Παρ’ όλα αυτά, στις διαπραγματεύσεις πρέπει πάντα να υπάρχουν αμφιβολίες… Πρέπει να έχεις την ικανότητα να αποσπάσαι από τις κοινές τακτικές».
Ωστόσο, το πρόβλημα για τον Ζελένσκι – και την Ευρώπη στο σύνολό της – είναι ότι αυτές οι προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις στο «τραπέζι του πόκερ» αποδεικνύονται άκαρπες, αν ο Τραμπ δεν συμμετέχει στο παιχνίδι και παίζει με τους δικούς του κανόνες.