Εξαντλημένοι από την επιβάρυνση της εργασίας και παρατηρώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παλαιότερες γενιές στο να αποσυρθούν, πολλοί νέοι επαγγελματίες επιλέγουν μια ενδιάμεση λύση: τη «μικροσυνταξιοδότηση».
Πρόκειται για μια μορφή παρατεταμένης άδειας που προσφέρει προσωρινή ανάπαυλα χωρίς την ανάγκη οριστικού χωρισμού από τον επαγγελματικό τους βίο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Fortune και Economist, αυτή η τάση κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, κυρίως ανάμεσα στη γενιά Ζ (και σε μικρότερο βαθμό στους millennials), οι οποίοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας επηρεασμένοι από μια πανδημία, μια δύσκολη οικονομία, καθώς και την πίεση να συνδυάσουν καριέρα με προσωπική ζωή. Με άλλα λόγια, βλέπουν το μέλλον σαν έναν μαραθώνιο και επιλέγουν να κάνουν μια στάση για ανασυγκρότηση.
Το «διάλειμμα» δεν στιγματίζει
Η Ανάις Φελτ, 31 ετών, έκανε ένα χρόνο διάλειμμα από τη δουλειά της και δήλωσε στο Fortune πως «ποτέ δεν ένιωσε καλύτερα». Τώρα, ενώ επιστρέφει στη διαδικασία συνεντεύξεων με κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, λέει ότι κανείς δεν την επικρίνει λόγω της «μικροσυνταξιοδότησής» της. Αντίθετα, οι αρμόδιοι προσλήψεων παραδέχονται ότι θα ήθελαν να το κάνουν κι αυτοί. Γιατί είναι τυχερή: οι millennials, που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996, βρίσκονται πλέον σε διευθυντικές θέσεις και αντιμετωπίζουν ώρες-ώρες εξάντληση. «Οι millennials σε ηγετικούς ρόλους αρχίζουν να κατανοούν και να σέβονται την ανάγκη για αναπαύσεις», τόνισε.
Ο όρος “micro-retirement” έχει γίνει γνωστός μέσω του TikTok, αν και ουσιαστικά πρόκειται για ένα παραδοσιακό sabbatical με νέα ονομασία. Η τάση όμως δεν αφορά μόνο όσους επιλέγουν να σταματήσουν προσωρινά. Η 30χρονη σύμβουλος τεχνολογίας και δημιουργός περιεχομένου, Λιζ Λι, περιγράφει την προσέγγισή της ως «microdosing retirement»: δεν έχει παραιτηθεί, αλλά αρνείται προαγωγές για να διατηρήσει τη ζωή της ισορροπημένη. «Δεν αντέχω την ιδέα να πηγαίνω κάθε μέρα στο γραφείο μέχρι τα 65 και να προσπαθώ να χωρέσω μια ολόκληρη ζωή σε λίγα χρόνια συνταξιοδότησης», λέει.
Ψυχική κόπωση στους νέους
Η ψυχική εξάντληση είναι κοινός παρονομαστής. Σύμφωνα με τη Gallup, μόλις το 50% των εργαζομένων δηλώνει ότι «ευημερεί στη ζωή του» — το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009. Η πτώση ξεκίνησε με την πανδημία και η κόπωση συνεχίζεται. Το Glassdoor αναφέρει νέο ρεκόρ στις καταγγελίες για burnout το 2024, ενώ η Cigna κατατάσσει τη γενιά Ζ ως την πιο αγχωμένη.
Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην Αμερική. Νέοι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις προκλήσεις των παλαιότερων και τρομάζουν.
Επιστροφή των boomers
Αντίθετα, οι boomers και οι Gen Xers αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οριστική αποχώρηση. Πολλοί έχουν ήδη «ξαναγυρίσει» στην εργασία καθώς οι οικονομίες τους δεν επαρκούν. Σύμφωνα με τη Northwestern Mutual, ο «μαγικός αριθμός» για ασφαλή συνταξιοδότηση αυξάνεται πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. Οι Gen Xers ειδικότερα θεωρούνται οι λιγότερο προετοιμασμένοι, καθώς μπήκαν στην ενηλικίωση όταν οι παραδοσιακές συντάξεις άρχισαν να εξαφανίζονται.
Πέρα από τα οικονομικά, το φαινόμενο της συνεχούς εργασίας φαίνεται να έχει αφήσει βαθιά ψυχικά αποτυπώματα. Ο 73χρονος George Cavedon λέει χωρίς περιστροφές: «Η συνταξιοδότηση με τρομάζει. Πόσο μπορείς να κάθεσαι στην παραλία;». Δεδομένα του Pew Research δείχνουν ότι το ποσοστό των Αμερικανών άνω των 65 που εξακολουθούν να εργάζονται σχεδόν έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Ίσως γι’ αυτό η γενιά Ζ και οι millennials αποφασίζουν να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με την εργασία — όχι περιμένοντας το τέλος, αλλά απολαμβάνοντας μικρές «αναβολές» τώρα.