Η Συρία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και οι ωμότητες κατά των αμάχων στην Λαττάκεια αναζωπυρώνουν τους φόβους για την πιθανότητα νέου εμφυλίου πολέμου.
Από την Εύη Απολλωνάτου
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε ότι από την περασμένη Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους 830 άμαχοι από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλαουιτών. Αυτή η κοινότητα έχει συνδεθεί στενά με τη δυναστεία των Άσαντ, η οποία έχει καταλάβει την εξουσία και έχει γεμίσει τον κρατικό μηχανισμό με Αλαουίτες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι θάνατοι των αμάχων προήλθαν από επιθέσεις των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και ομάδων που συνδέονται με την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.311, εκ των οποίων οι 481 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτές του Άσαντ. Στις προηγούμενες ημέρες, η οργάνωση ανέφερε για 30 «σφαγές» που στόχευσαν τους Αλαουίτες.
Το χρονικό της σφαγής
Η νέα αιματηρή αντιπαράθεση ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας ήρθαν σε σύγκρουση με μαχητές που υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναλάβει επιχείρηση για τη σύλληψη αξιωματούχου του καθεστώτος Άσαντ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, δυνάμεις πιστές στον καθαιρεθέντα πρόεδρο επιτέθηκαν, σκοτώνοντας 16 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, Sana, ανέφερε ότι έχουν βρεθεί ομαδικοί τάφοι με τα πτώματα των δυνάμεων ασφαλείας.
Μετά την ανακοίνωση των 16 θανάτων, μαχητές από δυνάμεις υποστηριζόμενες από την νέα κυβέρνηση και από τον Συριακό Εθνικό Στρατό, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενίσχυσαν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Λαττάκεια.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και μαρτυρίες, αυτές οι δυνάμεις προχώρησαν σε εκδικητικές επιθέσεις κατά αμάχων της κοινότητας των Αλαουιτών, καίγοντας σπίτια και καταστρέφοντας καταστήματα. Ο ΟΗΕ έχει λάβει πληροφορίες για την εκτέλεση ολόκληρων οικογενειών, περιλαμβάνοντας γυναίκες και παιδιά.
Ο ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την έρευνα της ευθύνης πίσω από τους θανάτους των αμάχων. «Θα απαιτήσουμε υπεύθυνους με αυστηρότητα και χωρίς επιείκεια, από οποιονδήποτε εμπλέκεται στην αιματοχυσία των αμάχων ή που υπερέβη τις κρατικές εξουσίες», δήλωσε ο Αχμέντ αλ Σάρα.

Η κοινωνία της Συρίας «βράζει»
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Συρίας. Οι θάνατοι των Αλαουιτών επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους της κοινωνίας ότι μπορεί να γίνουν στόχος άοπλοι πολίτες.
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Αλουίτες ανησυχούν για πιθανές αντιποίνες από τους ισλαμιστές του Αχμέντ αλ Σάρα. Το ίδιο ανησυχούν και άλλες μειονότητες στη χώρα.
Ως εκ τούτου, όλες οι θρησκευτικές μειονότητες και οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας ζήτησαν ενότητα και την τιμωρία των υπευθύνων για τις σφαγές. Μάλιστα, μια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό με παρόμοια αιτήματα, η οποία διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Τα λάθη του αλ Σάρα και το παράδειγμα του Άσαντ
Η κυβέρνηση της Συρίας είναι σε τεντωμένο σχοινί καθώς οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να προστατεύσει τους αμάχους από επιθέσεις και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους για τις σφαγές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενότητα.
Ο Αχμέντ αλ Σάρα πρέπει να δράσει άμεσα αν θέλει να αποτρέψει αυτή τη σοβαρή σύγκρουση από το να εξελιχθεί σε νέο εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, τα λάθη του προσωρινού ηγέτη είναι αυτά που οδήγησαν στο σημερινό χάος στη χώρα.
Καταρχάς, ο Αχμέντ αλ Σάρα αρνείται να προσφέρει γενική αμνηστία σε όλους όσους εργάστηκαν ή υποστήριξαν το καθεστώς Άσαντ. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν στην χώρα ένοπλοι μαχητές που δε θα αποδεχτούν την αποστρατεία, φοβούμενοι αντίποινα από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Επιπλέον, ο προσωρινός ηγέτης της Συρίας, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο εξουσίας. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους, τους Δρούζους, τους Αλαουίτες και άλλες μειονότητες της Συρίας.
Δυτικές χώρες και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι αν ο αλ Σάρα δεν δεχτεί να μοιραστεί την εξουσία με τις υπόλοιπες μειονότητες και να δημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό πολιτικό μοντέλο, η χώρα θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε νέο εμφύλιο πόλεμο.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, με τις συγκρούσεις διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και φυλών να κλιμακώνονται και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, η επιμονή του Αχμέντ αλ Σάρα να απαιτεί από τους Δρούζους, τους Κούρδους και άλλες πολιτοφυλακές να παραδώσουν τα όπλα τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Όσο οι βιαιοπραγίες συνεχίζονται και οι άμαχοι πλήττονται, αυτές οι ομάδες δεν πρόκειται να αποδεχθούν τον αφοπλισμό τους. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν ενεργοί σε περιοχές μέσα στη Συρία, προσδίδοντας στους μαχητές έναν ακόμη λόγο να κρατούν τα όπλα τους.
Η κοινωνία της Συρίας δεν θα ξεχάσει ποτέ τις σφαγές του 1982 από τις δυνάμεις του Χαφέζ αλ Άσαντ στην Χάμα ούτε και τις σφαγές στην Νταράγια το 2012 από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αν ο Αχμέντ αλ Σάρα θέλει να αποδείξει στην συριακή κοινωνία ότι διαφέρει από τη δυναστεία των Άσαντ, θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων των πολιτών της Συρίας. Μέχρι τώρα, οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας και οι υποστηρικτικές ομάδες τον έχουν εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης.