Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια τολμηρή εναλλακτική προσέγγιση στη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, υποστηρίζοντας ότι το Σύμπαν ίσως έχει δημιουργηθεί μέσα σε μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα, η οποία βρίσκεται σε έναν μεγαλύτερο μητρικό Σύμπαν.
Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, σε συνδυασμό με τη γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν, έχει αποκτήσει αναγνώριση γιατί εξηγεί σημαντικά κοσμολογικά φαινόμενα, όπως το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, που αποδεικνύει την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος, συχνά σχετιζόμενο με τη σκοτεινή ενέργεια.
Ωστόσο, υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα με αυτή τη θεωρία, όπως η μυστηριώδης φύση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης, η ιδιομορφία κατά τη Μεγάλη Έκρηξη και οι ασυνέπειες μεταξύ γενικής σχετικότητας και κβαντομηχανικής. «Η πλειονότητα των επιστημόνων προτείνουν είτε μια νέα, μυστηριώδη μορφή ενέργειας, τη σκοτεινή ενέργεια, είτε τροποποιούν τους φυσικούς νόμους, που είναι ριζοσπαστικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο καθηγητής Ενρίκε Γκαζτανάγκα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.
Ο Γκαζτανάγκα και η ομάδα του διερεύνησαν αν μια πιο απλή εξήγηση θα ήταν αρκετή. «Η έρευνά μας ξεκίνησε με το εξής ερώτημα: Γιατί επιταχύνεται η διαστολή του Σύμπαντος; Ολόκληρο το παρατηρήσιμο Σύμπαν βρίσκεται μέσα στη δική του βαρυτική ακτίνα, πράγμα που σημαίνει ότι από το εξωτερικό θα μπορούσε να φαίνεται ως μαύρη τρύπα. Αυτό μας οδήγησε σε μια ριζοσπαστική σκέψη: Τι θα γινόταν αν το Σύμπαν σχηματίστηκε όπως ένα αστέρι που καταρρέει σε μαύρη τρύπα;
Δύο θεωρίες
Πιστεύεται ότι το Σύμπαν ξεκίνησε ως ένα υπέρθερμο, πυκνό σημείο, γνωστό ως ιδιομορφία, το οποίο υπήρξε σε ταχεία διαστολή μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. «Αν αντιστρέψουμε αυτή τη διαστολή χρησιμοποιώντας γνωστούς φυσικούς νόμους, καταλήγουμε σε μια κατάσταση άπειρης πυκνότητας — μια ιδιομορφία — όπου ο χρόνος, ο χώρος και η ύλη φαίνεται να ξεκινούν. Ως αποτέλεσμα, ερμηνεύεται συχνά ως γεγονός δημιουργίας: η αρχή των πάντων», αναφέρει ο Γκαζτανάγκα.
Η νέα μελέτη εξετάζει την πιθανότητα ότι το Σύμπαν δεν ξεκίνησε με μια ιδιομορφία, αλλά προήλθε από την κατάρρευση ενός τεράστιου νέφους ύλης σε ένα παραπέρα Σύμπαν. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε προσομοιώσεις αναζητώντας λύσεις για τις ασυνέπειες στις μέχρι τώρα κοσμολογικές θεωρίες και ανακάλυψε μια ακριβή, αναλυτική λύση που περιγράφει τις βασικές αρχές αυτής της διαδικασίας.
«Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αυτή η κατάρρευση δεν οδηγεί σε μια ιδιομορφία, αλλά αναπηδά και ξεκινά ξανά να διαστέλλεται. Αυτή η αναπήδηση προσομοιώνει αυτό που ονομάζουμε Μεγάλη Έκρηξη», εξηγεί ο Γκαζτανάγκα.
Αν και στο παρελθόν έχουν προταθεί σενάρια αναπήδησης, το νέο αυτό μοντέλο διακρίνεται γιατί βασίζεται αποκλειστικά σε γνωστούς φυσικούς νόμους. Αποφεύγει τη χρήση υποθετικών σωματιδίων ή δυνάμεων και περιγράφει μια καθαρά βαρυτική κατάρρευση που γίνεται μέσα σε μια μαύρη τρύπα, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο κοσμολογικής έρευνας σχετικά με την ύπαρξη του Σύμπαντος.
Naftemporiki.gr